Trudnoća i porođaj

Depilacija u trudnoći: koje su metode sigurne?

depilacija u trudnoći

Trudnoća čini dobro vašem tijelu i izgledu, u gotovo svakom pogledu – osim dlakavosti! Depilacija u trudnoći nešto je o čemu ćete često razmišljati. Mi ćemo riješiti sve vaše dvojbe.

Pored svih stvari u kojima vam trudnoća ide na ruku, dlakavost nije jedna od njih. Dok će neke sretnice ostati jednako dlakave kao ranije, mnoge će trudnice puno energije trošiti na depilaciju u trudnoći i smišljanje kako se riješiti dlačica. Ako niste sigurni koju metodu koristiti, pomoći ćemo vam.

Čupanje pincetom

Za one izrazito nepoželjne dlačice – npr. na gornjoj usni ili možda bradavici (nemojte se sramiti, to je savršeno normalno) – najlakše je koristiti pincetu i dlačice jednostavno čupnuti. Postupak je siguran.

Brijanje

Da biste uklonili dlačice s većeg područja, možete posegnuti za britvicom i obrijati dlačice. Ovo je sigurna metoda, bez obzira na to radilo se o mehaničkoj britvici ili električnom brijačem aparatu. Pripazite samo da britvica uvijek bude nova kako biste što bolje obavili posao. I imajte na umu da ćete ovaj postupak morati često ponavljati jer su vam dlake vjerojatno deblje i vidljivije.

Vosak i šećerna pasta

Za razliku od brijanja, uklanjanje dlačica voskom ili šećernom pastom ima dugotrajniji učinak, pa depilacija u trudnoći neće biti nešto što će vas pretjerano mučiti. No, morate imati na umu da postoje mjesta i slučajevi kad nije preporučljivo koristiti ove proizvode, a to su:

  • Područja proširenih vena
  • Područja prekrivena s puno madeža ili bradavica
  • Područja iritirane, oštećene kože ili opekotina od sunca

Za svaki slučaj provjerite i sa svojim liječnikom postoji li neki poseban razlog zašto ne biste trebali dlačice uklanjati ovom metodom.

Kad se radi o vašem intimnom području, to ćete teško obaviti sami s trbuhom do zuba. Ako se odlučite za ovu metodu i za to područje, radije posao prepustite stručnjacima. I svakako tražite da vam nanesu nakon depilacije sredstvo za smirivanje kože.

Kreme

Kreme, gelovi, losioni i slična sredstva za uklanjanje dlačica možda se čine kao dobra opcija, ali imajte na umu da stručnjaci još uvijek nisu načisto u ovom području. Ovakvi proizvodi sadrže aktivne sastojke koji rastope proteinsku strukturu dlačice tako da ju možete jednostavno obrisati s kože. Miris koji ovakva sredstva imaju vrlo je neugodan, a bilo je slučajeva alergijskih reakcija na sam miris. Dakle, iako nije dokazano da ikako djeluju na bebin razvoj, možda je ipak najbolje izbjegavati kemijska sredstva uklanjanja dlačica.

Izbjeljivanje

Ako ste inače koristili ovu metodu za manju vidljivost dlačica, trudnoća je vrijeme u kojem biste to morali prestati raditi. Ne postoje studije koje bi pokazale štetnost ove metode, pa je najbolje preskočiti ovu metodu.

Lasersko uklanjanje i elektroliza

Lasersko uklanjanje dlačica, kao i elektroliza, u najmanju su ruku nepotrebni tijekom trudnoće. Elektroliza kroz kožu šalje nekoliko vrsta električne struje kako bi uništila korijen dlake. Ovo je možda najopasnija od metoda za trudnicu, budući da je beba okružena amnionskom vodom koja – provodi struju.

Foto: Freepik