Trudnoća i porođaj

10 briga u trudnoći koje ima svaka trudnica

brige, trudovi, bolovi

Trudnoća je magično vrijeme kad će žena postati majka. Sreća i veselje pratit će vas na tom putu, a poneki put dogodit će vam se i neka trudnička briga. Niste same, naime, većinu trudnica muče određene brige u trudnoći, a mi smo tu da vam ih razjasnimo.

Za vas smo pripremili 10 najčešćih briga u trudnoći koje muče većinu trudnica:

1. Jutarnje mučnine izgladnjuju moju bebu

Jutarnje vas mučnine mogu oslabiti, stoga nije čudno da se brinete dobiva li vaša beba dovoljno nutrijenata. No ne brinite se. Vaše tijelo stavlja djetetove potrebe ispred vaših i štiti ga pod svaku cijenu. Dobra hidratacija iznimno je bitna jer omogućava vašem tijelu da se lakše hrani iz zaliha koje imate u sebi.

Ipak, vodite računa o težini svojih jutarnjih mučnina. Ako se osjećate jako bolesno ili naglo mršavite, otiđite liječniku. Ako često i obilno povraćate, pripazite na znakove dehidracije kao što su glavobolje, suha usta, oči i koža te mokraća tamne boje i jakog mirisa. Osim tekućine, mogli biste izgubiti i važne minerale, stoga se  obvezno posavjetujte s liječnikom koje nadomjeske trebate uzimati.

2. Vježbanje je opasno

Nije istina. Vježbanje u trudnoći znači da ćete biti spremni i zdravi za porod i da ćete se lakše nositi s onim predivnim ali i jako napornim danima nakon poroda. Briga u trudnoći o vlastitom tijelu je pohvalna i svakako potrebna!

Ako ste redovito vježbali prije trudnoće, nećete morati previše prilagođavati vježbe novom stanju, samo vodite računa o tome da se dobro zagrijete prije vježbanja i opustite nakon njega, s obzirom na to da ste zbog trudničkih hormona podložniji ozljedama.

Također pripazite da se tijelo ne zagrije previše i pijte puno vode. Kako trudnoća napreduje, neka vježbe budu što laganije – najbolje je da osluškujete svoje tijelo. Ako prije trudnoće i niste baš bili redovita vježbačica, najbolje bi bilo da se prije posavjetujete sa svojim liječnikom. Plivanje, šetnja i prenatalna joga idealne su trudničke vježbe.

3. Česta putovanja naškodit će mojoj bebi

Neće ako putujete u „sigurnom“ razdoblju. Putovanje zrakoplovom u drugom tromjesečju dobra je ideja s obzirom na to da je to najmirnije razdoblje u vašoj trudnoći. Ipak, neke zrakoplovne kompanije imaju svoja pravila pa prije puta valja sve provjeriti.

Putovanja kopnom podrazumijevaju duže sjedenje, čime se povećava rizik od venske tromboze, zato je jako važno da što više mičete noge i stopala. Najbolji je izbor putovanje vlakom jer imate priliku češće ustati i prošetati se.

Putujete li automobilom, dobro bi bilo da što češće napravite manju stanku kako biste „protegnuli“ noge i ispravili kralježnicu. Također, pijte puno tekućine jer vrući zrak može dovesti do dehidracije.

4. Oštri bolovi ispod trbuha znače da ću izgubiti bebu

Većina trudnica ima oštre bolove s obje strane trbuha – pogotovo u prvoj trudnoći. No to je sasvim normalno. Bolove uzrokuje rastezanje materničnih ligamenata. Ako ste jako zabrinuti, porazgovarajte s liječnikom, koji će vas sigurno umiriti.

5.  Alkoholna pića u samom početku trudnoće naštetila su mojoj bebi

Mnoge su žene popile pokoje piće prije nego što su doznale da su trudne. No samo pretjerano konzumiranje alkohola može naštetiti djetetu.

Prvih nekoliko tjedana nakon začeća oplođena jajašca nisu ništa više od nakupine stanica. Ako je alkohol naštetio plodu, vjerojatno ćete pobaciti i prije nego što uopće shvatite da ste trudni. Od trenutka kad saznate da ste trudni, cijelo prvo tromjesečje trebate u potpunosti izbjegavati alkohol jer je to najosjetljivije razdoblje u kojem se vaša beba najintenzivnije razvija.

Nakon 12. tjedna to više nije tako, no i dalje je najbolje izbjegavati alkohol. Ako se ipak zaželite malo crnog vina, onda ga je najbolje popiti uz obrok kako bi se spriječila apsorpcija alkohola u krvi.

I ne zaboravite: dopušteno je samo malo, a to znači samo jedan decilitar – ali ne svaki dan.

6. Teško zaspim i često se budim noću – to je znak da nešto nije u redu

U trudnoći su uobičajeni problemi sa spavanjem. Osobito u trećem tromjesečju, kada vam trbuh svojom veličinom i težinom ne dopušta da se namjestite kako želite. Običan jastuk ili jastuk za dojenje mogu vam pomoći da se lakše namjestite, no ako nesanicu prate snažni i česti grčevi u nogama, glavobolja, nedostatak koncentracije ili pretjerani umor, vrijeme je da nešto poduzmete. Naime, ti simptomi mogu biti znak nedostatka magnezija u organizmu.

7.  Malen trbuh znači da se moja beba ne razvija kako bi trebala

Veličina vašeg trbuha nije nužno proporcionalna veličini vašega djeteta. Ako vam je ovo prva trudnoća ili ako ste u dobroj fizičkoj formi, moguće je da su trbušni mišići jako čvrsti pa se trbuh ne rasteže koliko vaše dijete raste. Dijete možda leži niže pa je smješteno dijelom u vašoj zdjelici. U 20. tjednu obavit ćete detaljan ultrazvuk koji će vas uvjeriti da se dijete pravilno razvija.

8. Imam čudan vaginalni iscjedak

Mnoge žene imaju povećan vaginalni iscjedak tijekom trudnoće. To ne znači da bolujete od neke infekcije koja bi mogla naštetiti vašem djetetu. Ako taj iscjedak nije rijedak i pojačanog mirisa, gotovo je sigurno da je to još jedna posljedica hormonalnih promjena u trudnoći.

Da biste spriječili infekciju, preporučujemo vam češće tuširanje i nošenje laganog pamučnog donjeg rublja.

Vaginalni iscjedak je česta briga u trudnoći, a pogotovo ranoj, ako smatrate da nešto nije dobro, posjetite liječnika.

9. Ne osjećam da se beba miče

Sve je u najboljem redu – vaše dijete ima aktivna i mirna razdoblja, kao i svatko od nas. Također je istina da svaka majka drukčije osjeća pokrete svoga djeteta.

Ako oko djeteta ima mnogo tekućine, nećete često osjetiti micanje. Također, ako ste zaposleni oko starijega djeteta, vjerojatno nećete ni primijetiti. Nakon 20. tjedna, kada počnete osjećati redovite pokrete, vjerojatno ćete ih osjetiti i do desetak u razdoblju od 12 sati.

No, ako osjećate da nešto nije u redu to je dovoljan razlog da briga u trudnoći postane zadatak za doktora. Sve što vas brine obavezno prijavite svom liječniku.

Ako ste zabrinuti, legnite i držite neko vrijeme ruke na trbuhu i vjerujemo da će vas tada beba uvjeriti da je sve u redu. No ako i to ne upali, nemojte se mučiti. Dogovorite pregled na kojem ćete poslušati srčane otkucaje svojega djeteta. Zapamtite da je u posljednjim tjednima trudnoće djetetovo kretanje smanjeno jer više nema toliko prostora oko sebe.

10. Dobila sam preuranjene trudove

Oko 36. tjedna trudnoće moguće je da vas trbuh počne jako stezati. No ne brinite se – to nisu trudovi nego kontrakcije koje pripremaju vaše tijelo za porođaj. Do kontrakcija dolazi jer se donji dio vaše maternice rasteže kako bi se glavica vašeg djeteta okrenula prema dolje i smjestila u zdjelicu.

Opustite se i uživajte u posljednjim tjednima sa spoznajom da vaše tijelo zna što radi i da se priprema za veliki dan. Ako ste uzimali magnezij tijekom trudnoće, sada je pravi trenutak da prestanete – jer bliži se vrijeme porođaja.

Foto: Freepik