Trudnoća i porođaj

Seks u trudnoći – normalan i koristan za trudnicu

seks u trdunoći

Seks u trudnoći je prirodan i normalan, te dapače koristan za trudnicu. Ako je trudnoća uredna, a trudnica se dobro osjeća nema prepreke za vođenje ljubavi.

Ludo, nije li? Napravili smo bebu radeći tu lijepu, vruću, znojnu stvar koja se naziva seks, no sada smatramo da nije predviđeno da trudnice i mame budu seksi. To što ste trudni ne znači da vaš seksualni život mora zamrijeti. Seks vam može pomoći da poboljšate svoju vezu, a neke žene čak doživljavaju i višestruke orgazme prvi put u životu. Ako nema medicinskih problema, seks je posve siguran sve dok vam ne pukne vodenjak. Evo kako dobiti najviše od seksualnih odnosa tijekom tih čarobnih devet mjeseci.

PRVO TROMJESEČJE
ŠTO VI OSJEĆATE

Uzbuđenje zbog toga što ste upravo napravili bebu može biti pokretač. Razdoblje kada oboje znate da ste vi trudni ali niste još rekli nikome drugome može unijeti novu intimnost u vašu vezu, a seks tu povezanost još više produbljuje. Pojačan dotok krvi u područje zdjelice tijekom trudnoće može povećati uzbuđenje, pa mnogo žena lakše doživljava orgazam nego inače.
No, usto biste mogli patiti od jutarnjih mučnina (ili cjelodnevnih), jakog umora te bolnih i osjetljivih grudi, zbog čega se nećete osjećati ni najmanje seksi. Ako je to vaš slučaj, budite strpljivi i imajte na umu da će ti osjećaji s vremenom proći.

ŠTO ON OSJEĆA

Većina je muškaraca uzbuđena, ponosna i ponekad vrlo „napaljena“ zbog činjenice da su svoju partnericu učinili trudnom. No također mogu biti vrlo nervozni, posebice zbog brige da bi seks mogao naškoditi bebi.

Povrh svega, o svojoj partnerici počinju razmišljati kao o majci, a majke ne povezuju sa seksom.
Možda ćete mu morati objasniti da je seks siguran i da su žene seksualna bića i kada su trudne ili mame.

NAJBOLJI POLOŽAJ

Eksperimentirajte koliko god želite – seks neće naškoditi bebi. Ako su vam grudi veoma osjetljive, možda će vam najudobniji biti položaj „žlice“, kada je partner iza vas.

DRUGO TROMJESEČJE
ŠTO VI OSJEĆATE

Kada uđete u drugo tromjesečje, mučnine se povlače a razine estrogena lete u visinu potičući seksualni nagon. Vagina otiče zbog povećanog dotoka krvi te postaje uža. U tome biste mogli uživati i vi i vaš partner, premda kod nekih žena izaziva neugodu.

Također, vaš je trbuh sve veći, no beba je dobro zaštićena u svoj toj plodovoj vodi.
Sada ćete vjerojatno i drugima objaviti da ste trudni. Seks vam može pomoći da učvrstite svoju intimnu, odraslu vezu dok su svi oko vas usredotočeni na bebu.

seks u trudnoći, trudnoća, trudnice

ŠTO ON OSJEĆA

Neki muškarci obožavaju nove obline svoje partnerice, dok su drugi uplašeni da će naškoditi bebi – možda ćete ga morati ohrabriti i uvjeriti da se to neće dogoditi. Istraživanja pokazuju da nema razlike između beba čiji su roditelji održavali odnose tijekom trudnoće i onih čiji nisu, a dokazano je da seks oslobađa od stresa.
Neki se muškarci mogu osjećati isključeno jer se bebe doživljavaju kao „ženski posao“ i odjednom mame, prijateljice i sestre igraju veću ulogu u životu njihovih partnerica. Potrudite se oko zajedničkih izlazaka i ponovo budite par.

NAJBOLJI POLOŽAJ

Možda ćete morati biti malo kreativniji kako biste zaobišli trbuh. Neke žene to obožavaju. Iskušavaju različite položaje i seks u trudnoći im je bolji nego ikada. Ležanje na leđima nije preporučljivo, stoga isprobajte seks „na sve četiri“ kada je partner iza vas, ili vi budite gore. Također, partner može sjesti na rub kreveta, a vi na njegovo krilo okrenuti u bilo kojem smjeru s nogama na podu ili krevetu.

TREĆE TROMJESEČJE
ŠTO VI OSJEĆATE

Sada je trbuh već prilično velik i kretanje u krevetu bit će vam otežano. Seks u trudnoći je siguran dok vam ne pukne vodenjak, no vi ćete vjerojatno biti manje zainteresirani zbog umora i zaokupljenosti porodom i bebom.
Važno je da očuvate intimnost u vezi. Privrženost i senzualnost možete izraziti seksom, ali i trljanjem stopala, držanjem za ruke ili ljubljenjem. Možda ćete primijetiti da se tijekom orgazma mijenja oblik trbuha zbog stezanja mišića. To može blago stisnuti bebu, no neće joj naškoditi.

ŠTO ON OSJEĆA

Velik trbuh odbija neke muškarce, dok su drugi i dalje željni seksa i partneričina ih nezainteresiranost frustrira. Ako on ne želi seks, nemojte pretpostavljati da vas ne voli i da mu se poslije nećete sviđati.
Ako partner ne želi seks u trudnoći, nemojte to shvaćati osobno. Usađeno nam je da tražimo privatnost dok imamo odnose, a sada je beba već prava osoba i prisutna je, a to može odbijati neke muškarce. To ne znači da on odbija vas.

NAJBOLJI POLOŽAJ

Pokušajte ležati na boku s gornjom nogom prebačenom preko partnera kako bi krevet podupirao vaš trbuh. Ako ne želite penetraciju, isprobajte masaže, masturbaciju ili oralni seks. I nikako nemojte zaboraviti mnoštvo zagrljaja.

Foto: Freepik