Trudnoća i porođaj

Trudnoća i posao – idu li zajedno?

trudnoća, posao

Žudite li za zdravih i uravnoteženih devet mjeseci trudnoće, počnite uvoditi promjene i u svoj poslovni život. Trudnoća i posao idu zajedno!

Sve češće odlazite ranije na počinak, upisali ste se na trudničku jogu i odbacili kapučino subotom ujutro, ali to nisu jedine promjene koje morate unijeti u svoj život sada kad ste trudni. Trudnoća i posao idu zajedno, ali s malim preinakama!

Možda ste u napasti da se nastavite ponašati kao da se ništa nije promijenilo, ali trebate znati da sada u vama raste dijete te da možda nećete imati snage i energije kao prije.

Razmislite o tome što vam može pomoći da se bolje nosite s novonastalom situacijom.

Govorite o onome što vas muči

Borite se s besanim noćima ili jutarnjim mučninama? Budite iskreni prema sebi. Možda nećete željeti podijeliti svoju tajnu sa svima u uredu dok ne prođu prva tri mjeseca, ali ako trudnički simptomi počnu uzimati danak, možda ćete se morati povjeriti svome šefu. Isto tako imajte na umu da na posao nećete moći dolaziti trudni baš zauvijek i računati da nitko neće saznati. Budite iskreni, recite šefu i najbližim kolegama.
Predložite mu neka rješenja. Možda biste mogli nekoliko dana raditi od kuće ili početi dolaziti ranije na posao i odlaziti kući prije prometne gužve. Dokažite mu da možete biti produktivni i uz nekoliko promjena te da također razmišljate i o tome kako će to utjecati na vaše kolege.

Ostanite smireni

Ako ste zbog trudničkih simptoma emotivniji nego prije, zadaci bi vam se mogli činiti preteškima. Posao i trudnoća znaju biti stresni, pa si nemojte dopustiti da vas negativna obuzme.

Kad god primijetite da vas obuzimaju negativne misli, ponovite si pozitivnu rečenicu poput: „Znam mnogo o ovoj temi“, i uvjerite se da će sve biti dobro.

Pod stresom ste? Smirenje je na dohvat ruci: polako i duboko uzdahnite kroz nos, a zatim polako izdahnite na usta.

Pospremite radni stol

Uz trudnoću koja sve više napreduje podvrgavajući vaše tijelo dodatnim naporima, važno je da vam je na radnome mjestu udobno kako se ne biste uzrujavali oko toga nego se usredotočili na posao.

Zbog promjena u držanju mogli biste biti skloniji bolovima u leđima, a zbog trbuha se sve više pogrbljivati i teže disati, pa je važno da održite uspravan položaj i dok sjedite. Pokušajte si na stolac staviti jastuk koji će poduprijeti vaša leđa, a ispod računalnog monitora stavite dva paketa papira formata A4. Važno je da gledate ravno u monitor, a ne prema dolje, jer to će vam pomoći da zadržite uspravan položaj, što je dobro i za bebu koja raste u vama.

Cijeli dan ste na nogama? Redovito uzimajte stanke i podignite noge kako biste spriječili zadržavanje vode i oticanje nogu!

Predahnite

Možda ste prije trudnoće ručali za svojim radnim stolom, ali sada je važno da uzmete stanku i predahnete. Kada obavite neki veći posao, uzmite si stanku i iskoristite je da protegnete noge, ali kako bi izbjegli trnce u rukama i nogama. Jedite male obroke tijekom dana, a pauzu iskoristite za kretanje.

Istraživanja također pokazuju da zelenilo smanjuje napetost i depresiju, pa pođite u obližnji park kako biste se oraspoložili.

Razmišljajte unaprijed

Ne ostavljajte primopredaju posla prije odlaska na rodiljski dopust za zadnji tren. Primopredaju obavite dva tjedna do dva mjeseca prije nego što planirate prestati s radom. I nemojte se zabrinjavati zbog osobe koja će vas mijenjati.
Nećete profitirati od brige hoće li vam zamjena biti predobra, ali mogli biste imati koristi od poštene predaje posla. Doimat ćete se profesionalnije, a i zamjena će se potruditi da vas bolje uputi u posao jednom kad se vratite.
Pomozite joj tako da provjerite treba li obaviti kakve ključne sastanke prije nego što počne s poslom.

Foto: Freepik