Trudnoća i porođaj

Je li vam pukao vodenjak? Devet stvari koje trebate znati…

pitajmamu-vodenjak

Svi znamo onaj filmski scenarij – u nekom ludom, ključnom trenutku ispod glumice je lokvica vode jer joj je pukao vodenjak. Nakon toga slijedi luda jurnjava prema bolnici! No, je li u stvarnosti sve baš tako?

Ne, u najvećem broju slučajeva nije! Štoviše, kad vam pukne vodenjak, a imate još nekoliko dana do termina, možda beba stigne baš tako – za dan, dva. Opustite se, nema mjesta za paniku. Stignete se pripremiti, a ne morate čak niti odmah juriti u rodilište. Možda biste najprije trebali utvrditi je li vam sigurno pukao vodenjak…

Umjesto da zovete rodilište ili svog ginekologa, možda vas nešto od ovoga umiri:
  1. Ne može nitko procijeniti preko telefona

Kad vam vodenjak pukne (ili to samo mislite), past će vam na pamet nazvati ginekologa da ga pitate da dođete ili ne. Ono što morate znati je da vam nitko to sa sigurnošću ne može reći preko telefona, odnosno ne može procijeniti je li vam pukao vodenjak. Bez obzira na to hoćete li roditi upravo taj dan ili ćete još pričekati, morat ćete otići na pregled kod ginekologa.

  1. Pokušajte stajati

Ovo je jedan od trikova koji vam može pomoći otkriti je li vam stvarno pukao vodenjak – ustanite. Ako ustanete i osjetite da vam je iscurilo još (podosta) vode, znači da vam je vodenjak zaista pukao. Stvar je čiste i obične gravitacije – ako gore još ima tekućine.

  1. Je li to sluzni čep?

U gotovo polovice trudnica dogodi se da ono što pomisle da je pucanje vodenjaka, bude sluzni čep. Kako se porod bliži, cerviks postaje sve mekši i žene „gube“ dio po dio tog sluznog čepa. Često se količina sluzi u sluznom čepu može biti povelika, pa vam možda dobro dođe i uložak.

  1. Amnionska tekućina je bistra

Ono što bi vam moglo pomoći pri odgovoru na pitanje je li vam pukao vodenjak, jest boja amonionske tekućine. Ako vam je pukao vodenjak, tekućina će biti bez okusa i mirisa.

  1. Vodenjak može puknuti naglo uz „poplavu“ tekućine ili polako kapati

Da, tu opet dolazimo do one filmske verzije, koja ne vrijedi za ove krajeve. Čak i češće se radi o postupnom kapanju tekućine umjesto onom naletu vode.

Zamislite balon pun vode – možete ga piknuti polako, pa će ostati u njemu još vode. Ne mora nužno eksplodirati…

  1. Liječnik može sa sigurnošću odrediti je li vam pukao vodenjak.

Ako odete u bolnicu uvjereni da vam je vodenjak pukao i da ćete uskoro držati u naručju svoju bebicu, a onda vas pošalju kući – znajte da nisu pogriješili.

Lako je provjeriti je li pukao vodenjak. Jedan od načina je provjeriti (amnionsku) tekućinu pod mikroskopom.

  1. Trudovi se obično jave nakon što pukne vodenjak.

Dakle, nećete još dugo sjediti u dnevnom boravku i pitati se „je li to stvarno bio vaš vodenjak?“ Nakon što vodenjak pukne, trudovi se ubrzo jave, i to dosta intenzivno. Možda se nećete morati dugo pitati je li vam stvarno pukao vodenjak ili ne…

  1. Moguće je da se pukotina kroz koji curi amnionska tekućina ponovno zatvori.

Da, ovo je uistinu rijetka pojava, ali događa se. Zamislite balon napunjen vodom. Kad u njemu probušite sićušnu rupicu i kroz nju iscuri malo tekućine, moguće je da se ponekad taj sićušni otvor ponovno zatvori sam od sebe. Čak i ako ste sigurni da vam je vodenjak pukao, moglo bi vam se dogoditi da vas vrate iz bolnice.

  1. Nekim ženama vodenjak nikad ne pukne.

Ako čekate da vaš porod počne dramatičnom poplavom amnionske tekućine nakon pucanja vodenjaka, možda ćete se razočarati. Nekim ženama vodenjak ne pukne sve dok ne budu usred trudova, a nekad čak i nekoliko trenutaka prije nego što beba stigne.

Foto: Freepik.com