Trudnoća i porođaj

Pucanje vodenjaka – što očekivati!

pucanje vodenjaka

Porod može započeti na nekoliko načina – ispadanje sluznog čepa, pucanje vodenjaka, otvaranja cerviksa bez trudova, s trudovima, na vašem je tijelu i na vašoj bebi kako će vam signalizirati da je vrijeme za bolnicu.

Porod se sastoji od četiri porođajna doba. Pucanje vodenjaka započinje prvo porođajno doba nakon čega će vam iscuriti plodna voda. No, kako ne bi imale nedoumica što, kako i zašto puca vodenjak – donosimo vam što možete očekivati:

1. Čuje li se pucanje vodenjaka?

Neke žene čuju, a neke ne. One koje su čule zvuk opisuju kao malo tiše pucanje čepa od šampanjca dok su druge čule zvuk pucanja malih mjehurića.

2. Boli li pucanje vodenjaka?

Ne, no možete osjetiti svojevrsni pritisak u donjem dijelu trbuha prije samog pucanja.

3. Kako ću znati je li mi pukao vodenjak ili sam se popiškila?

Najbolji način za provjeru je da stegnete mišiće zdjelice dok sjedite na toaletu. U slučaju da je riječ o urinu stegnuti mišići zdjelice zaustavit će otjecanje, a ako mlaz i dalje ide – ravno u bolnicu.

pucanje vodenjaka

4. Moram li odmah u bolnicu?

Ne, imate sat vremena da dođete u bolnicu ako imate i jake trudove. Za to vrijeme se otuširajte, bez sapuna jer ste sada i vi beba izloženi infekcijama, provjerite imate li spremnu torbu za bolnicu i krenite.

Ako je vodenjak pukao, a nemate trudove nazovite bolnicu objasnite svoje stanje i doktori ili sestra će vas savjetovati. Naime, beba može biti bez plodne vode do 12 sati, a u to vrijeme će vam možda i krenuti trudovi, pa bolje da ih čekate doma nego u bolnici.

5. Koje je boje plodna voda?

Bezbojna i nema miris. No, ako se beba pokakala onda će biti zelenkaste boje i tada morate hitno u bolnicu kako ne bi došlo do po život opasne infekcije i za bebu i za vas.

Foto: Freepik