Trudnoća i porođaj

Porod stiže: 20 stvari koje možete raditi na taj dan

pitajmamu-porod-stize

Porod će se, osim ako nije planiran, rijetko  dogoditi na baš taj određeni dan. Bez obzira na to hoćete li roditi na taj dan ili par dana kasnije, svejedno je riječ o uzbudljivom danu prepunom iščekivanja.

1. Probudite se bez budilice. Onda ponovo zadrijemajte i potom uživajte u raskošnom doručku. Porod se bliži i nakon toga još neko vrijeme nećete moći bezbrižno spavati.

2. Ne zamjerajte si ako izgubite živce na još jedno SMS pitanje: “Je li beba stigla?” Zar zaista misle da im ne biste javili da ste rodili?

3. Zamolite bilo koga u krugu od tri metra da vam izmasira stopala. Možda ćete biti trudni još samo nekoliko sati, pa iskoristite to dok možete.

Pročitajte još: Je li moj porod počeo?

4. Vizualizirajte porod koji prolazi točno onako kako ste planirali i pokušajte odoljeti želji za gledanjem dokumentaraca o porodima na Discoveryju.

5. Nemojte se kriviti ako ste zabrinuti zbog buduće uloge majke. Posve je normalno da se na dan poroda osjećate nepripremljeno kao nikad do sad.

porod, prijevremeni porod

6. Provjerite ima li u automobilu dovoljno goriva i jeste li u telefonski imenik upisali broj rodilišta.

7. Satima se divite svom trbuhu u zrcalu – možda će vam nedostajati.

8. Pregledajte odjeću za bebu i odlučite se što ćete joj prvo odjenuti.

Pročitajte još: Strahovi u trudnoći

9. Svaki put kad pomislite Ajme, morat ću istisnuti bebu tamo dolje, sjetite se da je vaše tijelo građeno tako da to može te da je puno fleksibilnije nego što mislite.

10. Napravite nekoliko vježba za mišiće dna zdjelice. Nikad nije kasno početi, zar ne?

11. Spriječite partnera da se napije, izađe na mjesto izvan dometa mobilne mreže ili ode na pecanje koje je dogovorio u zadnji čas.

Pročitajte još: Zašto porod boli i možete li vi što učiniti?

12. Isključite radio, televizor i telefon te uživajte u tišini. To je luksuz koji ćete si rijetko moći priuštiti u nadolazećim mjesecima.

13. Fotografirajte se. Željet ćete se prisjetiti kako ste izgledali netom prije poroda.

14. Pođite na vrući sudar sa svojim dragim. Neko vrijeme nećete moći napraviti ništa tako spontano.

Pročitajte još: Intervencije na porodu

15. Počastite se omiljenim trudničkim zalogajem jer uskoro to više nećete moći činiti bez izvjesnog osjećaja krivnje (iako ćete možda htjeti jesti više ako budete dojili).

16. Otiđite na pedikuru, manikuru i depilaciju bikini-zone jer uistinu zaslužujete taj mali luksuz.

17. U bolničku torbu spakirajte čokoladu, sok i dnevne uloške. Dnevnik poroda, iPod i  aromatična ulja i više su nego dobrodošli, ali trebat će vam praktične stvari.

Pročitajte još: Strah od poroda je normalan

18. Otiđite u šetnju samo s torbicom i ključevima. Uskoro nećete moći izaći iz kuće bez tone stvari za bebu.

19. Isplanirajte svoj svečani poslijeporođajni obrok. U hladnjaku pripremite bocu omiljenog vina, razne mirisne sireve i sve što vam je nedostajalo i čega ste se zaželjeli u proteklih devet mjeseci.

20. Pretvarajte se da je to dan kao i svaki drugi za koji niste isplanirali ništa posebno. Nije bitno ako baš danas rodite jer vam to neće omesti druge planove…

Foto: Freepik