Trudnoća i porođaj

Porođajna doba – Prvo porođajno doba

porođajno doba

Porođajna doba su naziv za stadije poroda koji prethode dolasku bebe.

Postoje tri porođajna doba koja označavaju dolazak bebe, dok je četvrto porođajno doba izbacivanje posteljice.

Porod se dijeli u četiri stadija odnosno porođajna doba:

Prvo porođajno doba
– stadij dilatacije odnosno otvaranja grla maternice i ušća

Drugo porođajno doba
– stadij istiskivanja djeteta (ekspulzije)

Treće porođajno doba
– stadij istiskivanja posteljice i ovoja

Četvrto porođajno doba
– stadij ranog oporavka, traje dva sata

Prvo porođajno doba

Prvo porođajno doba počinje prvim trudovima koji dovode do otvaranja ušća maternice ili pucanja vodenjaka, a završava kad je ušće potpuno otvoreno (10 cm). U početku poroda trudovi su slabi, rijetki i kratkotrajni, te jedva prelaze granicu bola, a zovu se prethodni i pripravni trudovi. S vremenom trudovi postaju sve jači i češći i do kraja prvog porođajnog doba javlja se od tri do pet trudova u deset minuta. Ušće se otvara za 1,2 – 1,5 centimetara na sat, ovisno o tome jeste li prvorodilja ili višerodilja.

  • Tijekom poroda rodilji se preporučuje da nastavi uzimati tekućinu jer ju gubi znojenjem i pojačanim disanjem, te da jede samo lakoprobavljivu hranu, bogatu kalorijama, posebno šećerom (čokolada), jer maternica za svoj rad treba energiju.
  • Rodiljama u kojih se pretpostavlja da će porod biti dovršen carskim rezom zabranjuje se konzumacija i hrane i pića te im se daje trajna infuzija 10-postotne glukoze.
  • U početku prvog porođajnog doba rodilja se može slobodno kretati dok vodenjak ne pukne; tada se mora poleći jer je tako najbolje za nadzor čeda. Čedo se nadzire CTG-om (kardiotokografski). CTG-om se osim fetalnih otkucaja prate i trudovi. Ti se podaci bilježe u partogram.

Od medikamenata se u prvom porođajnom dobu rabe spazmolitici i analgetici (sredstva protiv bolova, apaurin), koji povoljno utječu i u smislu koordinacije trudova – ublažavaju porođajne bolove, te oksitocična sredstva i prostaglandini (gel i drip), koji pojačavaju trudove.

Položaj rodilje

Položaj na leđima prirodniji je za rodilju, ali može dovesti do pada arterijskog tlaka ispod normalne vrijednosti krvnog tlaka i slabijeg dotoka krvi fetusu (pritisak na donju šuplju venu), te je utvrđeno da jedan dio rodilja u tom položaju ima slabije trudove. Položaj na boku pojačava trudove i bolji je za mehanizam rađanja jer pomaže kretnje glave ploda. Rodilja mora ležati na onom boku kojem je okrenut dio ploda koji treba voditi u porođaju.

Tekst: Matilda Mladinić, dr.med.spec.
ginekologije i porodništva
Foto: Freepik