Trudnoća i porođaj

Strah u trudnoći: kako pobijediti sebe?

pitajmamu-strah-u-trudnoci

Svaka žena koja je bila trudna ili je sada trudna zna što su trudnički strahovi.

Radio se o racionalnom, a ponekad i iracionalnom strahu da će nešto poći po zlu. Neki trudnički strahovi su logični, dok su neki “čista panika”.

Trudnoća je pravi emocionalni vrtuljak. Prvo nastupa čisto oduševljenje kad otkrijete da je test pozitivan – no ubrzo ga zamjenjuje STRAH. Je li krvarenje loš znak? Zašto vaš trbuščić raste sporije od trbuščića vaše prijateljice? Kako biste se točno trebali brinuti za novorođenče kad konačno stigne na svijet? Hoće li dijete utjecati na vašu karijeru?

O. K. Sad dišite. Niste sami. Zapravo, posjetite li forum na bilo kojoj internetskoj stranici o trudnoći, otkrit ćete da mnoge žene muče iste brige. Porod, briga o bebi, strah od gubitka posla….

Donosimo vam one najuobičajenije – uz nešto stručnih savjeta o tome kako se nositi s njima.

Krvarenje u trudnoći

Krvarenje u ranoj trudnoći posve je normalno i malo je vjerojatno da će štetiti vašoj bebi. Uzrok može biti probojno krvarenje, koje se često pojavljuje kad vam već mjesečnica kasni, ili implantacijsko krvarenje, koje se događa kad se vaša oplođena jajna stanica usađuje u maternicu.
Krvarenje može isto tako biti posljedica omekšavanja grlića maternice, zbog čega nastaje osjetljivo područje, ili posljedica bezopasnog rasta polipa. Oboje može rezultirati krvarenjem ako dođe do trljanja kao kad, na primjer, imate seksualni odnos.
Općenito govoreći, smeđa ili ružičasta boja sasvim je u redu, ali ako se pojavi jaki mlaz crvene krvi koju prati bol, odmah posjetite ginekologa. Krvarenje bi trebalo prestati do otprilike 12. tjedna, ali ako i nakon tog tjedna i dalje krvarite, odmah potražite liječnički  savjet.

Spontani pobačaj

Iako ste imali jedan pobačaj, to ne znači da će se on ponoviti. Mnoge žene nakon spontanog pobačaja mogu imati normalne trudnoće i zdrave bebe. Jedna od četiri žene doživi spontani pobačaj, a četvrtina njih je genetski uzrokovana jer se beba ne razvija kako bi trebala.

Liječnici obično istražuju moguće razloge ranog pobačaja (do 12. tjedna) nakon što ste imali tri pobačaja zaredom. Zbog kasnijih se pobačaja provode detaljne pretrage (od 12. do 24. tjedna), iako su oni mnogo rjeđi. Ako ste zabrinuti, popričajte sa svojim liječnikom koji vam može preporučiti raniji ultrazvuk.

Veličina trbuha

Vaš se trbuh širi od vrha stidne kosti do donjeg ruba zadnjeg rebra, pa ako ste visoki, vaše dijete ima više mjesta da se širi u visinu, i vaš će trbuh vjerojatno biti manje ispupčen. Drugi faktori koji utječu na veličinu trbuha uključuju broj dobivenih kilograma, jačinu trbušnih mišića i broj prijašnjih trudnoća – labaviji mišići brže se i jače rastežu.
Ako osjećate redovito kretanje bebe i vaš trbuh neprestano raste, ne morate se brinuti o tome što drugi misle.

pitajmamu-strah-u-trudnoci

Posao

Ah, ravnoteža posla i privatnog života. Nastojte se ne živcirati previše – jer sve je više poslodavaca spremno izaći mamama ususret. Možete otići na jednogodišnji rodiljni dopust, a vaš poslodavac mora uzeti u obzir zahtjev za fleksibilnim ili skraćenim radnim vremenom ako se želite ranije vratiti na posao, iako ga ne mora odobriti. Samo vodite računa o tome da pronađete dobre „poslovne“ argumente kako bi vaš poslodavac pristao na fleksibilan rad. Strah od gubitka posla, nažalost, nešto je što muči većinu trudnica i novih mama stoga se oboružajte potporom i naravno – pravnom pomoći i argumentima.

Briga o bebi

Vaša se beba nikad nije okupala, nikad joj nisu promijenili pelenu niti je bila odjevena ili izvedena u šetnju. I što god da radite, ona će smatrati da tako treba biti. Neka vas vodi instinkt, a već ćete za nekoliko tjedana ionako u svemu tome postati prava stručnjakinja. Strah je to koji najčešće muči novopečene mame.

Zamolite patronažnu sestru za savjet, a možda se možete pridružiti kakvoj grupi potpore mama i beba kako biste ondje mogli podijeliti brige koje vas muče i dobiti korisne savjete.

Opustite se…

Trudnoća je uzbudljivo vrijeme, ali uz tolike tjelesne i emocionalne promjene sasvim je normalno da ste zabrinuti, kažu iskusni ginekolozi. Da biste se opustili i pobijedili strah, preporučujemo vam sjedeće:

  1. Nemojte čitati beskrajne knjige o trudnoći niti tražiti na internetu odgovore za baš svaku trudničku brigu. Umjesto da vas smiri, mnoštvo informacija samo dolijeva ulje na vatru vaših briga. Imajte vjere u to da vaše tijelo zna što radi i da ono zna što je potrebno vašem nerođenom djetetu, a ako ste zabrinuti zbog nečega, radije popričajte sa svojim liječnikom.
  2. U danima prije poroda najmanje dvaput tjedno slušajte opuštajuću glazbu. Iskoristite to vrijeme kako biste se usredotočili na sporo i ravnomjerno disanje i na svoju bebu, što će vam pomoći da se zbližite.
  3. Nemojte držati stvari za sebe. Dijeljenje briga s prijateljima, obitelji i liječnikom pomoći će vam da ostanete realni. Većina se trudnoća razvija normalno, ali ako vas nešto konkretno zabrinjava, nemojte oklijevati potražiti liječničku pomoć.
  4. Usredotočite se na pozitivne predodžbe i priče o trudnoći, a zanemarite negativne priče koje neki ljudi znaju širiti.
  5. Nemojte zaboraviti da je trudnoća samo jedan dio vas. Nađite vremena za svoje prijatelje, opuštanje i razonodu, što će vam pomoći da se osjećate manje zabrinuto i živčano.

Foto: Freepik