Trudnoća i porođaj

Kako razlikovati implantacijsko krvarenje i menstruaciju

implantacijsko krvarenje

Kad pokušavate zatrudnjeti ne želite vidjeti krv na gaćicama. No, ako se dogodi, to ne mora značiti nužno loš znak. To može biti implantacijsko krvarenje, odnosno znak da ste zanijeli.

Implantacijsko krvarenje ne događa se svim ženama, pa nije neizostavan znak da ste zatrudnjeli, ali može ukazati upravo na to. Zbunjujuće je jer se pojavljuje otprilike u trenutku kad biste mogli/trebali dobiti menstruaciju, pa biste mogli pomisliti kako neće biti ništa od trudnoće ovoga mjeseca. No, možda je baš riječ o trudnoći!

Što je implantacija?

Kad je jajašce oplođeno, mora kroz jajovod doputovati do vaše maternice i usaditi se, odnosno „implantirati“ u stijenke maternice. To se događa otprilike sedam dana nakon oplodnje.

Kako izgleda implantacijsko krvarenje?

Krv koja se javlja u ovom slučaju je obično smećkasta ili ružičasta, te je ima vrlo malo (na primjer, dovoljan je dnevni uložak, a ne onaj za menstruaciju). Za razliku od ovog, menstruacijska krv je tamnije crvena. No, budući da menstruacija ipak započinje s manje krvi i svjetlijom krvi, žena koja ne očekuje trudnoću mogla bi implantacijsko krvarenje zamijeniti s menstruacijom.

U slučaju da ne očekujete trudnoću, mogli biste pomisliti da je vaša menstruacija uranila, te da je slabija nego inače. To implantacijsko krvarenje može potrajati između dva i četiri dana kod nekih žena, ali uglavnom traje do dva dana.

Menstruacija ili trudnoća?

Ako ste među onim „sretnicama“ koje pate zbog bolnih menstruacija, svejedno biste mogli ostati zbunjeni. Naime, uz implatacijsko krvarenje mogu se javiti i grčevi zbog usađivanja, nadutost i promjene u raspoloženju. Simptomi, dakle, nalik na predmenstrualne.

Implantacijsko krvarenje nije znak da se događa bilo što loše, samo je malo teže utvrditi radi li se o menstruaciji. Ono nije znak pobačaja ili ičeg sličnog. No, ako krvarenje ubrzo prestane ili je ono za što ste smatrali da je menstruacija bilo puno slabije, možda je dobra ideja napraviti test za trudnoću otprilike tjedan dana nakon te pojave. Tada biste ionako trebali dobiti i redovnu menstruaciju, pa ako izostane svakako napravite test.

Foto: Freepik