Trudnoća po tjednima

1. tjedan trudnoće – Vaša posljednja menstruacija

1. tjedan trudnoće, trudnoća

Ovo je tjedan kada još niste trudni, ali se ubraja u 40 tjedana trudnoće. Ovaj 1. tjedan trudnoće zapravo je tjedan vaše posljednje menstruacije, a prvi dan te menstruacije smatra se službenim početkom trudnoće.

Upravo zbog ovakvog računanja i razlike u dužini ciklusa, vaša se trudnoća može produžiti i nakon 42. tjedna ili pak porođaj može uraniti.

Razlog je taj što je jako teško točno pogoditi dan ovulacije. Dva tjedna prije i poslije termina je sasvim uobičajeno vrijeme za porod.

Prvi tjedan je – četvrti

1. tjedan trudnoće zapravo znači da imate menstruaciju, a začeti možete tek za tjedan ili dva. Dakle, kad saznate da ste trudni, prema ovom ćete računanju biti trudni već najmanje četiri tjedna.

prvo tromjesječje, 1. tjedan trudnoće

Budući da vaša beba još nije začeta, vaše tijelo tek će otpustiti jajašce za iduću menstruaciju. Vaše će tijelo otpustiti jajašce između 10. i 19. dana ciklusa ili 14 dana prije nego što počne vaša sljedeća menstruacija. To je ono jajašce za koje žarko želite da se oplodi – naravno, ako planirate trudnoću.

Znate što treba…

Jajašce može biti oplođeno 12 do 24 sata nakon tog. A u to biste vrijeme, ali i ranije (jer spermiji mogu živjeti u tijelu i do šest dana) trebali imati nezaštićeni spolni odnos.

Prvi simptomi trudnoće neće se pojaviti odmah, nego tek za otprilike četiri tjedna, ili kasnije. Neki od prvih su bolne grudi, mučnina, umor i učestalo mokrenje.

Dakle, što čekate, krenite na posao!

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Odustali od štetnih navika poput cigareta, alkohola i kofeina
  • Počeli uzimati prenatalne vitamine
  • Počeli pratiti svoj menstrualni ciklus

Foto: Freepik