Mama

Dijastaza trbušnog mišića – što je to i kako si pomoći?

Dijastaza trbušnog mišića

Dijastaza trbušnog mišića (diastasis recti) je razdvajanje trbušnog mišića, najčešće, nakon trudnoće. Do pojave takvog stanja dolazi zbog hormonskih promjena i nemogućnosti daljnjeg rastezanja tkiva trbušnih mišića.

Dijastaza trbušnog mišića izgleda kao ravna crta po sredini trbuha koja je upala, točno kao što naziv i govori – mišići su se razdvojili i sada bi ih nešto trebalo spojiti. Ravna crta po sredini je zapravo vertikalna šupljina između dva seta trbušnih mišića promjera otprilike dva centimetra.

Kada se događa?

Dijastaza trbušnog mišića najčešće se događa trudnicama, ali i novorođenčadi kojoj se trbušni mišići nisu pravilno spojili. Dijastaza odnosno razdvajanje se događa na mjestu najvećeg pritiska na dijelu središnje linije iznad pupka.

Nakon poroda i ustanovljene dijastaze mišića majkama se savjetuje nošenje steznika kako se mišići ne bi još više razdvajali, te izbjegavanje napinjanja mišića, te naravno vježbanje trbušnjaka. 

Dijastaza trbušnog mišića

Dijastaza trbušnog mišića često je razlog zašto za neke majke još uvijek misle da su trudnice, te razlog zašto žene čak i godinama nakon poroda još uvijek izgledaju trudno. Ako dijastaza nije velika žena će je vrlo teško primijetiti.

Utvrđivanje dijastaze

Ako ste rodile i sumnjate u mogućnost dijastaze, možete napraviti jednostavan test za utvrđivanje dijastaze, i to kod kuće:

  • Lezite na pod.
  • Noge savijte u koljenu.
  • Stopala držite punom dužinom na podu.
  • Drugim i trećim prstom desne ruke pritisnite lagano područje iznad pupka tako da osjetite rubove mišića.
  • Ako osjetite razmak između mišića, mogli biste imati dijastazu.

Ako osjetite dijastazu, javite se liječniku koji će vam propisati vježbe ili preporučiti posjet fizioterapeutu.

Foto: Freepik