Mama

Dijastaza trbušnog mišića

diastasis recti, dijastaza

Dijastaza trbušnog mišičća (diastasis recti) je razdvajanje trbušnog mišića, najčešće, nakon trudnoće. Do pojave takvog stanja dolazi zbog hormonskih promjena i nemogućnosti daljnjeg rastezanja tkiva trbušnih mišića.

Dijastaza trbušnog mišića izgleda kao ravna crta po sredini trbuha koja je upala, točno kao što naziv i govori – mišići su se razdvojili i sada bi ih nešto trebalo spojiti. Ravna crta po sredini je zapravo vertikalna šupljina između dva seta trbušnih mišića promjera otprilike dva centimetra.

» PRATITE TRUDNOĆU PO TJEDNIMA

Dijastaza trbušnog mišića najčešće se događa trudnicama, ali i novorođenčadi kojoj se trbušni mišići nisu pravilno spojili. Dijastaza odnosno razdvajanje se događa na mjestu najvećeg pritiska na dijelu središnje linije iznad pupka.

Nakon porođaja i ustanovljene dijastaze mišića majkama se savjetuje nošenje steznika kako se mišići ne bi još više razdvajali, te izbjegavanje napinjanja mišića, te naravno vježbanje trbušnjaka. 

diastasis recti, dijastaza

> Vježbaonica: kako duboki trbušni mišići štite vašu kralježnicu

Dijastaza trbušnog mišića često je razlog zašto za neke majke još uvijek misle da su trudnice, te razlog zašto žene čak i godinama nakon porođaja još uvijek izgledaju trudno. Ako dijastaza nije velika žena će je vrlo teško primijetiti.

> Vježbaonica: vježbajmo sjedeći

Utvrđivanje dijastaze

Ako ste rodile i sumnjate u mogućnost dijastaze, možete napraviti jednostavan test za utvrđivanje dijastaze, i to kod kuće:

  • Lezite na pod.
  • Noge savijte u koljenu.
  • Stopala držite punom dužinom na podu.
  • Drugim i trećim prstom desne ruke pritisnite lagano područje iznad pupka tako da osjetite rubove mišića.
  • Ako osjetite razmak između mišića, mogli biste imati dijastazu.

Ako osjetite dijastazu, javite se liječniku koji će vam propisati vježbe ili preporučiti posjet fizioterapeutu.

 

Foto: Freepik