Trudnoća i porođaj

Razlike simptoma PMS-a i implantacijskog krvarenja

pms, trudnoća,

Ponekad je teško prepoznati znakove implantacijskog krvarenja i PMS-a, pa vam donosimo vodič kroz simptome.

Ranu trudnoću teško je otkriti, pogotovo kada se u priču umiješa PMS, na kojeg su sve žene navikle – u većoj ili manjoj mjeri. Naime, vrlo je teško razlikovati simptome rane trudnoće i PMS-a, stoga vam donosimo najbitnije razlike.

Mučnina i hrana

Ako je vjerovati Hollywood-u većina trudnica povraća na početku trudnoće,a  u jednakoj mjeri i trudnice i žene u PMS-u jedu krastavce sa sladoledom. Stvarnost je ipak malo drugačija.

Mučnina se događa i tijekom PMS-a li je prati osjećaj teškog želuca dok mučninu u trudnoći prati osjećaj iritacije i to najčešće ujutro i navečer. Također, trudnice tek kasnije u trudnoći dobivaju želju za specifičnom hranom dok žene u PMS-u svaki mjesec tamane kutiju sladoleda.

Odlazak na WC

Tijekom PMS-a dolazi i do napuhavanja koje onda stišće mjehur, pa morate često piškiti. Također mogu se javiti i grčevi i tipična menstrualna bol dok tijekom trudnoće na WC morate zato što se maternica širi. Glavna razlika je što je potreba za WC-om tijekom PMS-a popraćena boli, a u trudnoći nije.

Bolne i osjetljive grudi

I tijekom PMS-a i tijekom radne, pa i kasnije trudnoće žene bole grudi. No, glavna razlika između jedne i druge boli jest što ćete tijekom rane trudnoće zamijetiti da vam aureole tamne.

Vrtoglavica i glavobolja

Tijekom trudnoće zbog niskog tlaka može doći do vrtoglavice, a puno žena se žali i na glavobolje tijekom prvog tromjesečja. To nije slučaju  kod PMS-a kojeg najčešće prate naleti vrućine i vrtoglavica.

Implantacijsko krvarenje

Jedan od prvih znakova da ste trudne je implantacijsko krvarenje koje se događa između 6 i 12 tjedna od začeća. Krv koju možete, a i ne morate primijetiti na gaćicama bit će tamnocrvena, dok će ako je riječ o nadolazećoj menstruaciji biti riječ o ovulacijskom krvarenju koje je svijetlocrveno i oskudno.

Neuobičajeni umor

Jako puno žena kao prvi simptom trudnoće navodi neobjašnjivi umor. Obično se javlja oko podne i žene ga opisuju kao totalnu nemogućnost  držanja očiju otvorenih i konstantno zijevanje. Umor uoči nadolazećeg ciklusa ne dolazi naglo već je konstantan tijekom dana.

Foto: Freepik