Trudnoća i porođaj

Jutarnje mučnine u trudnoći

jutarnje mučnine, trudnoća, mirisi, okusi

Jutarnje mučnine su najprepoznatljiviji simptom trudnoće, a javljaju se kod 70% trudnica. Počinju krajem prvog mjeseca trudnoće, najčešće u 5. tjednu trudnoće, a traju uglavnom do 12. tjedna.

Kod nekih žena jutarnje mučnine mogu trajati do 16. tjedna trudnoće, a mali broj trudnica mučnine će pratiti kroz cijelu trudnoću.

Iako se nazivaju jutarnje mučnine, jer se najčešće javljaju ujutro, nemojte biti u zabludi, mučnina se u trudnoći može protegnuti i na poslijepodnevne sate, a i navečer. No, ne brinite! Iako ćete možda povraćati tijekom cijelog dana, te teško zadržavati hranu, ne ometate pravilan rast i razvoj vaše bebice.
Svakako javite svom ginekologu da vas gnjave mučnine, a pogotovo ako počnete gubiti na kilaži.

Što su zapravo jutarnje mučnine?

Znanstvenici još uvijek nisu došli do sigurnog zaključka zašto dolazi do jutarnjih mučnina. Najsigurnija teorija je ona koja kaže da se zbog visokih razina  ß-hCG (humani korionski gonadotropin) hormona pretjerano stimulira centar za povraćanje u mozgu. Također, jedan od sigurnijih teorija tvrdi da se uslijed porasta razine progesterona otpušta glatki mišić probavnog trakta koja otežava probavu. Zbog toga ćete možda patiti i od konstipacije tijekom kasnije trudnoće.

Neka istraživanja tvrde da su mučnine u trudnoći češće kod prvorotkinja, dok neki tvrde da dolaze zbog stresnog životnog stila. No, s obzirom na to da sve trudnice ne doživljavaju mučninu sami fiziološki okidači ne mogu objasniti nastanak trudničkih mučnina.

jutarnje mučnine, trudnice, trudnoća, povraćanje

Kako si pomoći?
  • Kvalitetna prehrana kod trudničkih mučnina je ključ. Hrana bogata bjelančevinama i ugljikohidratima će zakočiti povraćanje, dok će masna hrana, slatkiši i kava potaknuti na povraćanje.
  • Boravak u zadimljenim prostorima mogao bi biti vaš okidač, kao i boravak u pretjerano mirisnim prostorima- poput parfumerija, frizerskih salona i sl.
  • Ako osjećate mučninu ujutro, nemojte žuriti s ustajanjem iz kreveta. To će teško pasti budućim majkama koje rade, no i za to postoji rješenje. Navijte alarm barem pola sata prije nego što ustanete, razbudite se i ostanite ležati u krevetu. Dok još ležite pojedite nekoliko slanih štapića ili krekera kako bi se neutralizirala želučana kiselina. Nemojte ustajati naglo, već se prvo sjednite na krevet, pa sjedite tako par minuta i onda ustanite.
  • Kako bi preskočili jutarnju mučninu prije odlaska na večernji počinak popijte šalicu nezaslađenog čaja od kamilice i na primjer čajni kolačić.
  • Ako vas pak tekućine tjeraju na povraćanje onda jedite povrće i voće s velikim udjelom vode, a najsigurniji odabir su jabuke. Mlijeko je uvijek sigurni odabir jer neutralizira želučanu kiselinu, kao i domaće pileće juhice.
  • Mirisi agruma dokazano ublažavaju mučnine, pa uvijek pri ruci držite limun, mandarinu ili naranču. Za sezone grijanja, ako ste zimska trudnica, stavite korice agruma na radijatore kako bi vam cijela kuća mirisala, a kako vi ne bi povraćali.
  • Vitamin B6 pomaže pri ublažavanju mučnina, a ostale preparate koristite samo ako ste se pretodno konzultirali s liječnikom.

Iako vas muče mučnine, povraćanjem se gube mnogi nutrijenti iz hrane, tako da i dalje uzimajte svoje trudničke vitamine iako oni često znaju otvarati apetit.

Najbolji savjet svim trudnicama je- odmor! Slijedi vam najnapetijih devet mjeseci u životu, nakon kojih slijede najnapetije godine života. Spavajte, šetajte, odmaraje i bez brige- teške mučnine zbog kojih je potrebna hospitalizacija pogađaju tek sedam od 2.000 trudnica.

 

Foto: M&B