Trudnoća i porođaj

Tiskanje – znate li da je to prijelazno porođajno doba?

tiskanje

Tiskanje je prijelazno porođajno doba u kojem dolazi do ogromne emocionalne i tjelesne promjene u ženi. 

Postoje četiri porođajna doba: prvo – kada se cerviks otvara, drugo –kada počinje porod pucanjem vodenjaka i potpunim otvaranjem i rođenjem bebe, treće – kada se porađa posteljica i četvrto – traje dva sata nakon poroda. No, postoji, zapravo, još jedno vremensko razdoblje koje bi trebalo biti svoje porođajno doba. Nazvat ćemo ga prijelaznim razdobljem, a dolazi odmah nakon prvog porođajnog doba. U tom prijelaznom razdoblju dolazi do goleme promjene, i emocionalne i tjelesne.

Beba u prolazu

Jednom kada se grlić otvori, trudnica će osjetiti novi nalet energije. Osjetit će nagon za tiskanjem koji se obično javlja kada je grlić maternice otvoren između sedam i 10 centimetara. Tiskanje označava početak prijelaznog razdoblja.

U trenutku u kojemu se javlja nagon za tiskanjem ženino tijelo osjeća dvije goleme sile – normalne trudove koji otvaraju maternicu i grčenje mišića na vrhu maternice koji se spremaju za onaj posljednji trud koji će bebu donijeti na svijet.

U samom početku poroda ti gornji mišići maternice „grle“ bebinu guzu, ali, kako će se beba spuštati u porođajni kanal, tako će se ti mišići grčiti. U drugom porođajnom dobu, kada je vrijeme za tiskanje, ti će mišići stisnuti bebinu guzu za onaj posljednji prolazak kroz porođajni kanal i grlić maternice.

Razumijte i prihvatite svoje bolove

Bolovi koje trudnice osjećaju tijekom poroda vrlo su intenzivni i dolaze s velikim naletima energije, ali i uzbuđenja i straha. Ako budete razumjeli te bolove i sve što se događa s vašim tijelom, lakše ćete roditi.
Prijelazno porođajno doba može poljuljati vjeru svake trudnice da njezin porod ide dobro i prema planu. Naime, prilikom tiskanja žene često osjete mučninu i treskavicu, te snažan bol zbog kojega će tražiti epiduralnu ili neki drugi način olakšanja bola. No, te molbe najčešće nisu povezane samo s bolovima koje trudnica osjeća već su povezane i s njezinim osjećajima – straha i uzbuđenja.

I dok čekate epiduralnu ili pokušavate samo disati tijekom trudova, ovi bi vam savjeti mogli pomoći u tim trenutcima.

Kako pomoći tijelu

Trudnice bi u tom razdoblju trebale odbaciti sve racionalno i logično, sve što su čule o porodu i pustiti da ih tijelo vodi prema uspješnu porodu. Naravno, uz savjete liječnika!
Ako poželite ustati – ustanite, ako želite vikati za vrijeme trudova – vičite, ako poželite kakati – e, pa kakajte. Učinite sve kako bi vam bilo što lakše!

U današnje vrijeme navikli smo kontrolirati većinu svog života. No za vrijeme poroda mnogo toga ne možete kontrolirati. Kada devet mjeseci trudnoće prođe, tijelo se priprema za porod i beba mora izaći. Oksitocin koji upravlja porodom ne regulira vaš strah ili, recimo, neugodu. Njegova je jedina zadaća u trenutku poroda pomoći tijelu što uspješnije guranje bebe kroz porođajni kanal.

Stoga, razumijevanje prijelaznog porođajnog doba i svega što ono nosi dovodi do uspješnijeg i lakšeg poroda!

Čitajte još: 

Foto: Freepik