Trudnoća i porođaj

Kako potaknuti bebu da se pomakne u trbuhu

pitajmamu-kako-potaknuti-bebu-da-se-pomakne

Kad se beba neko vrijeme ne pomakne u trbuhu, trudnica bi se mogla zabrinuti. No, prije nego otrči liječniku, može iskušati naše savjete kako potaknuti bebu da se pomakne u trbuhu.

Micanje bebe u trbuhu je poseban osjećaj, ali i potvrda da je beba u redu. Prve ćete pokrete najvjerojatnije osjetiti početkom drugog tromjesečja, kad beba dovoljno poraste. Laknut će vam kad ih jednom osjetite, ali ćete isto tako očekivati da ih morate stalno osjetiti. No, ponekad će vas beba jednostavno zezati i neće se pomaknuti cijeli dan, a vi ćete se zabrinuti. Što tada napraviti i kako potaknuti bebu da se pomakne u trbuhu?

Ako ne osjetite micanje bebe u trbuhu duže vrijeme, sasvim je očekivano da ćete se zabrinuti. No, iako je oprez potreban, nemojte odmah trčati liječniku. Postoje načini kako potaknuti bebu da se pomakne u trbuhu, pa isprobajte najprije sve prije nego se uputite liječniku.

Osim toga, imajte na umu da su neke bebe aktivnije, dok su druge manje aktivne. Kao i da će beba vjerojatno ujutro biti aktivnija.

Kako potaknuti bebu da se pomakne u trbuhu?
  • POJEDITE NEŠTO

Kad vama poraste šećer u krvi, to će odmah utjecati i na bebu. Tako je možete potaknuti da se pomakne. Nemojte pretjerati sa slatkim, ali nekoliko komadića čokolade je pouzdan poticaj za bebinu energiju.

  • POPIJTE NEŠTO

Čaša hladnog mlijeka ili narančina soka mogla bi biti pravi izbor. Prirodni šećeri i niska temperatura napitka bit će dovoljni da potaknu bebu da se pomakne.

  • BUDITE BUČNI

Otprilike na polovici drugog tromjesečja bebi će se razviti sluh. Ako slušate glazbu, pjevate ili pričate svojoj bebi, ona bi vam mogla odgovoriti pomicanjem.

  • POPIJTE KAVU (NE PREVIŠE)

Trudnica ne bi smjela unijeti više od 200 miligrama kofeina na dan. Tako da ako još uvijek niste popili svoju kavu u trenutku kad se preplašite za svoju bebu, slobodno popijte kavu. Kofein će na bebu imati jednak utjecaj kao i šećer.

  • PROMIJENITE POLOŽAJ

Ako stojite – legnite. Ako već ležite, promijenite stranu na kojoj ležite. Znate kako beba svaki put postane aktivna kad legnete spavati? To biste mogli sada iskoristiti u svoju korist.

  • LAGANO POGURAJTE BEBU

Ako napipate da su bebina guza ili leđa prislonjena uz vaš trbuh, pokušajte lagano pritisnuti, gurnuti bebu i vidjeti hoće li vam uzvratiti.

Postoje i neke druge metode, ali tu se ne radi o provjerenim metodama, nego više urbanim legendama. No, možda vaša beba reagira upravo na to.
  • Žustra vježba

Ne mislimo na trbušnjake, naravno, ali pokušajte na primjer džogirati na mjestu. to bi moglo probuditi vašu bebu.

  • Osvijetlite trbuh

Sredinom drugog tromjesečja vaša će beba moći vidjeti razliku između svjetla i mraka, pa pokušajte uperiti svjetlost prema bebi. Ručnu lampu usmjerite prema trbuhu i pričekajte da vidite hoće li vam beba odgovoriti.

  • Uzbudite se

Ponekad nalet adrenalina može potaknuti bebu da se pomakne. No, birajte ipak sigurne opcije – nemojte se 25. tjednu trudnoće skoknuti na vlakić smrti u lunapark.

  • Začinjena hrana

Začinjena hrana mogla bi potaknuti bebu da se pomakne, ali i priuštiti vama žgaravicu.

Foto: Freepik