Trudnoća i porođaj

Micanje bebe u trbuhu – sve što vas zanima i možda niste znali!

micanje bebe u trbuhu

Micanje bebe u trbuhu je nešto što možda najviše očekuje svaka trudnica od prvog dana kad sazna za trudnoću. To je nešto što se pamti kao emotivan događaj, jer tada veza s bebom postaje stvarna, ali ima i daleko važniju svrhu. Daje nam do znanja da je s bebom sve u redu.

Evo nekih najvažnijih činjenica vezanih uz micanje bebe u trbuhu!
1. Pokreti obično znače da je sve u redu i da je beba zdrava

Micanje bebe u trbuhu ukazuje na to da je beba zdrava i da se dobro razvija u vašem trbuhu. Kad se beba okreće, prevrće i što već sve rade unutra, onda znate da je aktivna i dobro.

Osim klasičnih „udaraca“, moći ćete osjetiti i kad se beba rasteže, odnosno kad proteže nožice i ručice. Takvi su pokreti karakteristični za kasniji stadij trudnoće, kad beba nema više puno mjesta.

2. Beba će vjerojatno reagirati na vanjske podražaje

Beba će vam možda priuštiti udarac kao reakciju na promjene u okolini – zvuk i hranu.

  • Reakcija na zvuk: Tijekom 20. tjedna trudnoće, fetus počinje čuti zvukove – najprije niske tonove, pa onda i visoke.
  • Reakcija na hranu: Hrana koju mama jede tijekom trudnoće prvi je kontakt bebe s okusima – kroz plodovu vodu koja ju okružuje. Ako joj se svide ili ne svide, mogla bi reagirati pokretima.
3. Beba se više miče kad ležite postrance

Kad ležite na boku, mogli biste više osjetiti micanje bebe u trbuhu. Razlog leži u tome da na taj način beba dobiva više krvi, pa se zato više miče.

Kad ležite na leđima, za usporedbu, beba je jako mirna jer dobiva manje krvi, pa time i manje kisika, te smanjenim pokretima „štedi“ kisik.

4. Udarce možete osjetiti već nakon 15. tjedna

Micanje bebe u trbuhu možete osjetiti najčešće nakon 20. tjedna trudnoće. A ako vam je to druga ili bilo koja iduća trudnoća, možda osjetite već nakon 15. tjedna. Do tada možete osjetiti nešto nalik „leptiriće“ u trbuhu, već od sedmog tjedna.

Saznajte više – JE LI VAM PUKAO VODENJAK?

Beba se već tada počinje micati, ali je premalena da biste osjetili više. Prvi udarci mogu se vidjeti i na ultrazvuku. Nakon 24. tjedna bebine ćete pokrete osjetiti puno više, kao i štucavicu.

5. Smanjeni pokreti mogu biti znak za uzbunu

Kad napunite 28 tjedana trudnoće, doktor bi vam mogao predložiti da brojite bebine udarce tijekom 24 sata.

Obično je to oko deset puta tijekom dva sata. Ako se bebina aktivnost zamjetno smanji, to može biti znak problema:

  • Stres ili problemi s prehranom: Vaše emocionalno i fizičko stanje utječe na micanje bebe u trbuhu. Isto tako, neprikladna prehrana može dovesti do nepravilnog razvoja mozga i živčanog sustava, što može smanjiti bebinu aktivnost. Ako ne osjećate bebu, pokušajte popiti puno vode ili hodati.
  • Abrupcija posteljice: Ovo je hitan slučaj! Tamnocrvena krv s ugrušcima, kao i izrazito tvrd i osjetljiv trbuh mogu biti pokazatelji. Na taj način beba može ostati bez dotoka krvi i kisika.
  • Prijevremeno puknuće vodenjaka: To može dovesti do smanjenja amnionske tekućine i usporiti bebine pokrete zbog stresa uzrokovanog nedovoljnim dotokom kisika.
  • Fetalna hipoksija: Ovo se događa kad se pupčana vrpca presavije ili deformira na način da ne dobavlja krv, pa i kisik bebi na pravi način.
6. Kasnije u trudnoći normalno je manje udaraca

Beba u maternici obično se odmaraju po 20 do 40 minuta, nekad se to produži na 90 minuta. No, kako rastu, tako njihovi pokreti i okretanje postaju sve teži jer su ograničeni prostorom. Dakle, normalno je da se broj udaraca smanjuje kako trudnoća napreduje. No, da ne zaboravite na to, mogli biste osjetiti bolne udarce pod rebra…

7. Micanje bebe u trbuhu govori kakva će biti…

Ovo nije definitivno dokazano, ali neke su studije pokazale da ponašanje bebe u maternici ukazuje na njezin temperament u ranom djetinjstvu. Ako mislite da imate malog karataša u trbuhu, vjerojatno niti kad ga upoznate nećete imati puno mira…

Foto: Freepik