Trudnoća po tjednima

20. tjedan trudnoće – Čitajte naglas

20. tjedan trudnoće, trudnica

Ovo je razdoblje kad se najviše razvijaju neki dijelovi mozga vaše bebe, odnosno mozak dodjeljuje nekim svojim dijelovima određene funkcije – njuh, okus, sluh, vid, dodir.

Prema nekim procjenama za 20. tjedan trudnoće beba sada već može čuti vaš glas, pa nije loša ideja čitati ili pjevati naglas, kako bi vas i beba čula i zapamtila vaš glas. Na glasne podražaja mogla bi reagirati trzanjem.

Bebino srce sada se može čuti i običnim stetoskopom. Noge i ruke su joj sada proporcionalne s ostatkom tijela. Duljina fetusa sada je oko 17 cm, a teži oko 300 grama. Dosad je posteljica težila više nego fetus, ali sad fetus preuzima vodstvo. 20. tjedan trudnoće posljednji je u kojem se fetus mjeri od tjemena do trtice, zbog položaja fetusa.

Vaša beba sada je dužine veće mrkve.
20. tjedan trudnoće, trudnica
123rf

Na tjemenu vaše bebe sada se već može nazrijeti početak rasta kosice. U bubrezima nastaje urin, a na koži se stvara zaštitni sloj, verniks, koji će biti vidljiv kad se beba rodi u obliku bjeličaste kožice koja će se s vremenom sama oljuštiti. Bebu odmah nakon poroda zbog ovog zaštitnog sloja ne treba kupati, nego samo osušiti.

Točno na sredini

20. tjedan trudnoće označava polovicu trudnoće, čestitamo! Ako još dosad niste obavili anomaly scan, detaljniji pregled fetusa, sad je pravo vrijeme da to dogovorite i odradite.

Vi biste mogli osjetiti bolove u ligamentima koji pružaju potporu maternici i rastežu se zbog sve veće težine maternice. Ta bol mogla bi se javiti na donjoj strani trbuha, nekad kao jaka, probadajuća bol s obje strane. Zbog ovog ne treba paničariti, ali nije zgoreg provjeriti s ginekologom ako vas bol brine.

Zašto u ovom tjednu ne biste:

 

Foto: Freepik, 123rf