Trudnoća i porođaj

Uloga ultrazvuka u trudnoći

Pitajmamu uloga ultrazvuka u trudnoći

Ultrazvučni pregledi danas su nezaobilazan dio svakog praćenja trudnoće.

Ultrazvučni pregledi danas su nezaobilazan dio svakog praćenja trudnoće. Prema suvremenim smjernicama svaka trudnica treba imati bar tri ultrazvučna pregleda tijekom normalne trudnoće.
U Hrvatskoj je uobičajeno da se ultrazvuk radi na svakom pregledu, ali nije obvezno.

Prvi ultrazvučni pregled

Obavlja se između 8. i 14. tjedna trudnoće. Omogućuje dokaz života zametka (pozitivni otkucaji čedinjega srca – KČS+), ranu prosudbu dobi trudnoće, ranu dijagnozu višeplodne trudnoće (blizanci, trojci itd.), kao i postavljanje sumnje na kromosomske anomalije i neke malformacije.

Tijekom ovog pregleda može se izmjeriti i bebin nuhalni (vratni) nabor (od 11. do 14. tjedna), čime se provjerava rizik od Downova sindroma. Nuhalni nabor nalazi se na stražnjoj strani bebina vrata i obično je deblji u beba s Downovim sindromom. Ovaj test pokazuje stupanj rizika, no ne može sa sigurnošću reći ima li beba doista Downov sindrom. Ako se otkrije da je vjerojatnost velika, poslat će vas na daljnje pretrage (kombinirani test).

Drugi ultrazvučni pregled

Radi se između 16. i 20. tjedna. Njegova je glavna zadaća detaljan pregled fetalne anatomije i ciljano pretraživanje znakova kromosomskih bolesti – tzv. anomaly scan.

Treći ultrazvučni pregled

Obavlja se između 30. i 34. tjedna, a omogućuje prosudbu djetetova razvoja.

Dodatni pregledi:
  • doppler jest mjerenje protoka krvi kroz fetus i posteljicu
  • Trodimenzionalnim i četverodimenzionalnim ultrazvučnim prikazom dobivaju se vrlo precizni prikazi fetalne anatomije

Tekst: Matilda Mladinić
dr. med. spec. ginekologije i porodništva

Foto: Freepik