Bebe i mališani

Njegujte bebinu kožu s puno ljubavi

Tijekom života u maternici, bebina koža je prekrivena verniksom caseosa – slojem nalik vosku koja spriječava isušivanje bebine kože.

Kako se približava termin porođaja sloj verniksa se stanjuje i zato koža postaje nježa i osjetljiva. Nakon porođaja potrebno je neko vrijeme da se beba privikne na život izvan tople i zaštitničke maternice. Upravo bebina koža može biti jedan od najosjetljivijih organa koji će pokazivati najveće promjene u toj prilagodbi, pa je tako koža beba u početku često suha i perutava. Potrebno je i do osam tjedana da bi se bebina koža prilagodila novim okolnostima, a uz pravilnu njegu i puno ljubavi to može proći vrlo ugodno i bezbolno i za vas i za vašu bebu.

Većina beba se ne voli kupati jer im nije ugodno nakon toplog okruženja maternice biti razgolićeni i nezaštićeni na zraku. I ne morate ih izlagati tim neugodnostima svaki dan. Svakodnevno treba prati lice, ručice i guzu, a cijelo tijelo dovoljno je prati dva do tri puta tjedno. No, ako vaša beba voli kupanje nema razloga da joj to ne priuštite.

Za kupanje sasvim malih beba nije preporučljivo koristiti nikakve kupke, jer bi mogle dodatno isušiti osjetljivu bebinu kožu.Treba paziti da voda bude ugodno topla i dovoljno je u vodu staviti 1-2 žlice hladno prešanog maslinovog ulja. Nakon kupanja namažite bebu tankim slojem hladno prešanog bademovog ulja.

Kao jedna od čestih pojava može se stvoriti i tjemenica koja uznemiri i zabrine roditelje. Radi se uglavnom o bezazlenoj pojavi koja se javlja u prva tri mjeseca života, a pretpostavlja se da nastaje zbog utjecaja hormona majke koji još cirkuliraju krvotokom novorođenčeta i potiču pretjeranu aktivnost žlijezda lojnica. Manifestira se pojavom bjelkastih i žućkastih ljusaka na vlasištu koje se lako skidaju.

Tjemenica se može riješiti tako da se pošprica kombinacijom hidrolata rimske kamilice i stolisnika. Nakon toga glavicu treba kružno masirati frotirnom rukavicom, oprati blagim šamponom, lagano isčešljati i nakon toga namazati mješavinom bademovog, nevenovog i kantarionovog ulja.

Kvalitetan šampon za pranje tog osjetljivog područja može se napraviti od lauroata – biljni surfaktant (pjenilo) dobivenog iz aminokiselina zobi, i saponina juke. Saponini juke su prirodni deterdženti nađeni u stablu juke koje raste u pustinjskim predjelima, a djeluju protugljivično i antibakterijski.

Još jedna od čestih pojava i uzroka zabrinutosti kod mnogih roditelja je i pelenski osip. Da bi spriječili pelenski osip trebalo bi pelene mijenjati češće, a područje koje pokriva pelena svaki put izbrisati vaticom namočenom u mlaku vodu i namazati kremom.

Kao jedna od vrlo efikasnih krema bi bila krema koja je napravljena od shea maslaca i bademovog ulja. Shea maslac je bogat masnim kiselinama koje ubrzavaju obnavljanje stanica kože, djeluje protuupalno i na taj način štiti to osjetljivo područje.

Važno je još napomenuti da odjeća u koju oblačite bebu mora biti  izrađena od pamuka.Također bi bilo dobro ne stavljati omekšivače  prilikom pranja veša, čak dapače i ponoviti program ispiranja da bi se deterdžent što bolje isprao.

I najvažnije od svega – držite što češće bebu u naručju, neka osjeti toplinu vašeg tijela, neka se osjeti zaštićenom i onda uz vašu ljubav i njegu vrlo brzo će bebina koža postati meka i baršunasta, a beba zadovoljna.

Tekst: Katica Wolf – Aromaterapija Viola
Preuzeto s portala Obiljka