Trudnoća i porođaj

Masaža u trudnoći

masaža u trudnoći

Prenatalna masaža doista ima višestruke koristi, počevši od emocionalnih – relaksiranost, oslobađanje od stresa, pomoć pri nesanici, do onih fizičkih – smanjenje osjećaja bolova u vratu i leđima koje uzrokuje neravnoteža, smanjenje oticanja ruku i nogu te povećanje gipkosti kože.

Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene. Tijelo prolazi kroz promjene, a žene se često ponašaju kao da se ništa ne događa. Onda zapravo propuste velik dio uživanja u promjenama i suživljavanju s njima.

Zadnje tromjesečje vrlo je zahtjevno razdoblje u trudnoći, te je prenatalna masaža spas za mnoge trudnice.

Često ni trudnice ni terapeuti nisu sigurni da li izvoditi masažu na trudnicama ili ne. Ako je trudnoća u redu, ne postoji ni jedan razlog zašto si žena ne bi olakšala stanje u kojem se nalazi i pomogla da što lakše dočeka djetetovo rođenje.
Udobnost je najbitnija 

Prenatalna masaža je terapeutski rad koji je usmjeren na potrebe trudnice te se buduća mama masira na leđima u polusjedećem položaju i na boku. Važno je da je mami i bebi udobno, a stručan terapeut prilagodi se masažnim pokretima.

Trbuh se ne masira, ali se može ako to majka želi, nježnim kružnim pokretima nanijeti proizvod koji koristi protiv strija. U masaži se koristi bademovo ulje koje je pogodno za sve tipove kože. Ono osigurava elastičnost kože, što je dobra prevencija u nastajanju strija u trudnoći. Osim što vlaži i hrani kožu, bademovo je ulje čini mekom i svilenkastom, što daje poseban osjećaj ugode.
Tata masira
Osim kod stručnjaka za masažu, možete koristiti i budućeg tatu. Na kraju dana uvelike će vam olakšati san masaža stopala koja su pod velikim opterećenjem. Vrat i ramena u sjedećem položaju ne bi trebao biti veliki problem izmasirati u „kućnoj varijanti“, jer će se olakšati bolovi u vratu i gornjem dijelu leđa. Ako ste trudnica koja je osjetljiva na mirise, za masažu bi bilo najbolje odabrati losion bez mirisa.
Ako osjetljivost na mirise nije previše izražena, možete u losion dodati nekoliko kapi ulja geranija, mandarine ili čajavca, prigušiti svjetla i uz nježnu glazbu upotpuniti doživljaj ugode masaže u toplini doma svoga.
Uvijek osjećam veliko poštovanje prema trudnicama jer nositi novi život velika je čast. Masaža predstavlja posebnu pažnju za trudnicu, koja tako uzvraća pažnjom prema novom životu koji se rađa u njoj.

Tekst: Ljiljana Perkov
Kozmetički salon „DORA ’98“
Ozaljska 110, Zagreb

Foto: Freepik