Trudnoća po tjednima

28. tjedan trudnoće – Koje su boje oči?

28. tjedan trudnoće, trudnica

Jednu trećinu prosječne težine novorođenčeta, odnosno 1000 grama – toliku bi težinu mogla dosegnuti vaša beba kroz 28. tjedan trudnoće.

Duga je oko 37 centimetara, što znači da do prosječne dužine novorođenčeta treba još malo više od 10 centimetara.

Ovoga tjedna možemo je usporediti s patlidžanom.

Oči vaše bebe sada su već poprimile boju s kojom ćete je upoznati. Ipak, bebama se u prvih 6 mjeseci može promijeniti boja, imajte na umu. No, oči se sada pomiču u smjeru pogleda. Možda ste već primijetili po udarcima da beba spava i budi se u pravilnim vremenskim razmacima, a takav biste sličan raspored mogli primijetiti i kad napokon budete i sami uspavljivali  svoju bebu.

28. tjedan trudnoće, trudnica
123rf

Iako bebina pluća još uvijek nisu u potpunosti razvijena, vjerojatnost preživljavanja bebe kad bi se sad, kroz 28. tjedan trudnoće, rodila je 90 posto.

Pričaj mi, pričaj

Ne zaboravite nikako pričati bebi! Imajte na umu da ju sada već vaš glas umiruje. Naime, ne biste vjerovali, ali bebi se smanjuje brzina otkucaja srca kad pričate. Nećete vjerovati niti da beba već – sanja. Promatranja faza sna fetusa pokazala su da beba prolazi REM fazu sna u kojoj se javljaju snovi.

Vas bi mogli sve više mučiti grčevi u mišićima, posebno kako se trudnoća bliži kraju. Češće bi se to moglo događati noću, a najbolji trenutni lijek je rastezanje tog mišića. Ako vas muče grčevi, pokušajte s  unosom magnezija.

Nesanica

Čak i ako vas ništa ne muči, mogli biste se probuditi usred noći i – biti budni. Treće tromjesečje moglo bi vam donijeti nesanicu, posebno zbog toga što vam je sve teže namjestiti se. Nemojte baš usred noći čistiti kuću, nego radije se prepustite nekoj smirujućoj aktivnosti kao što je čitanje ili slušanje tihe glazbe.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Odlučili želite li partnera ili nekog drugog kraj vas u rađaonici
  • Vježbali disanje tijekom trudova

 

Foto: Freepik, 123rf