Trudnoća i porođaj

Križobolja u trudnoći – zašto nastaje i kako si pomoći

križobolja u trudnoći

Križobolja, bol u donjem dijelu leđa i zdjelici uobičajen je i vrlo čest problem tijekom trudnoće, posebno u zadnjem tromjesečju. Javlja se u velikom postotku, i do 76 % svih trudnica u nekom razdoblju trudnoće osjeti križobolju.

Križobolja u trudnoći se najčešće povećava s napredovanjem trudnoće. U 20-30 % trudnica s križoboljom i zdjeličnom boli ona je toliko izražena da negativno djeluje na kvalitetu života, onesposobljava trudnicu prilikom njezinih uobičajenih svakodnevnih aktivnosti i onemogućuje joj ostanak na radnome mjestu do uobičajenog početka rodiljnog dopusta.
No neke trudnice problem s križoboljom imaju i nakon poroda. Upravo je zato poželjno pokušati prevenirati tu bol, a ako se ona javi, treba ju na vrijeme početi liječiti jer rješenja postoje.

Uzrok boli

Pravi uzrok križobolje medicina još uvijek nije potpuno razjasnila, no vjerojatno je riječ o međudjelovanju nekoliko čimbenika. Jedan od njih je trudnoćom promijenjeno tjelesno držanje, tzv. postura, s povećanjem zakrivljenosti lumbalne kralježnice (lumbalne lordoze).

Druga dva čimbenika koja su vjerojatno odgovorna za bolove u križima su povećan laksitet ligamenata, do kojeg dolazi zbog djelovanja hormona relaksina i zadržavanja tekućine u vezivnim tkivima. Rezultati istraživanja pokazali su kako trudnice koje pate od križobolje i zdjelične boli imaju i do 68 % povećanu pokretljivost zglobova u zdjeličnom obruču od onih koje nemaju bolova. Neki od čimbenika rizika koji utječu na pojavu križobolje su:

  • naporan posao koji trudnica radi (psihički ili fizički)
  • rad u smjenama
  • prethodna trauma zdjelice
  • prethodno postojanje bolova u križima i zdjelici
  • prekomjerna tjelesna težina te smanjena snaga i izdržljivost mišića trupa i zdjelice
Kako si pomoći?

Ipak, stvari nisu tako crne jer se na tu bol može utjecati i smanjiti je, samo treba potražiti stručnu pomoć. Danas je dokazano da trudnice koje sudjeluju u programima vježbanja imaju manje problema i onesposobljenosti uzrokovane križoboljom i zdjeličnom boli. Ne samo da je to najbolja prevencija da do križobolje uopće ne dođe nego je na taj način moguće smanjiti bol ako se ona pojavila. Fizički neaktivne trudnice pod puno su većim rizikom od razvoja takvih problema.

Zbog toga je program vježbanja pod stručnim nadzorom fizioterapeuta prva linija liječenja, a i učinkovita prevencija za sve trudnice koje nemaju kontraindikacije za vježbanje. Vježbe koje se provode usmjerene su na stabilizaciju, povećanje jakosti i mišićne izdržljivosti dubokih leđnih i trbušnih te zdjeličnih mišića. Te se vježbe mogu provoditi na suhom, ali i u vodi. Važno ih je provoditi individualno, nakon detaljnog fizioterapijskog pregleda. S vježbama se preporučuje nastaviti i nakon porođaja jer se kod određenog postotka žena problem nastavi i nakon poroda. Za prevenciju se najčešće preporučuju različiti grupni oblici vježbanja, no i za njih je jako važno da ih provodi educirana osoba.

Ako to nije dovoljno, postoje i drugi oblici stručne pomoći. To se u prvom redu odnosi na fizioterapijski tretman. Manualna terapija koja se sastoji od nježnih mobilizacija područja donjeg dijela leđa i zdjelice vrlo učinkovito djeluje na problem, a sigurno ju je provoditi tijekom trudnoće, za razliku od nekih drugih oblika fizioterapije. S obzirom na to da u trudnoći nije uputno koristiti lijekove protiv bolova, za smanjenje simptoma može se koristiti medicinska masaža ili akupunktura. Različiti pojasi za križa češće donose više štete nego koristi jer dodatno oslabljuju mišiće, tako da ih ni slučajno nije preporučljivo koristiti na svoju ruku, bez prethodne konzultacije s fizioterapeutom specijaliziranim za područje fizioterapije u porodništvu.

Problem je rješiv

Križobolja u trudnoći čest je problem, ali ne i nerješiv. To je posljedica današnjeg modernog načina života s puno sjedenja, a malo kretanja. Trudnoća je pravo vrijeme za uvođenje zdravih životnih stilova. Tjelesna aktivnost dokazan je način za prevenciju cijelog niza trudničkih komplikacija, od križobolje do trudničkog dijabetesa. Također, vježbanje u trudnoći utječe na kvalitetniji san i probavu te dokazano poboljšava raspoloženje.
Porođaj je brži i s manje komplikacija, a oporavak nakon porođaja puno lakši kod žena koje su bile fizički aktivne tijekom trudnoće.

Stoga nemojte čekati križobolju – aktivirajte se! A ako se ona ipak javi, fizioterapija može puno pomoći!

Foto: 123rf