Trudnoća i porođaj

Leđa u trudnoći: kako da ne bole?

Pitajmamu - Plan poroda

Leđa u trudnoći trpe najveći teret. Osim što su stup našeg većeg i debljeg tijela, rastući trbuh vuče leđa prema unutra. Stoga su bolovi u donjem dijelu leđa jedan od najčešćih problema trudnica. 

Leđa u trudnoći: pravi izgled

Vaš trbuh može težiti i do sedam kilograma, pa leđa u trudnoći nose popriličnu dodatnu težinu. Na sreću, sve se te promjene dobro uklapaju u opći izmijenjeni izgled vašega tijela. Kralježnica i zdjelica zajedno djeluju poput remena koji podržava težinu vašega djeteta. Da bi to bilo moguće, žene imaju veću udubinu u donjem leđnom dijelu, ali i znatno širu zdjelicu od muškaraca. Kako trudnoća napreduje, bokovi se sve više šire, a zdjelica lagano pomiče prema naprijed. Zato će se ženska kralježnica nastojati ispraviti kako bi zadržala ravnotežu.

Bol u leđima

Progesteron omekšava vaše ligamente pripremajući vas za porođaj, zbog čega se kralješci u vašim leđima – koji se inače ne miču – ipak mogu pomaknuti i izazvati bol. Takva se područja mogu upaliti pa vam mišići moraju raditi snažnije kako bi vaša leđa održavali u ravnom položaju. I dok se zbog hormonalnih promjena povećava rizik od problema s leđima, neki postojeći problemi mogu se u trudnoći još i pojačati. Zato bilo kakva neugoda u leđima koju osjetite nije nešto na što možete samo odmahnuti rukom.

Posjetite svoga liječnika – on bi trebao utvrditi o kakvoj se konkretnoj tegobi radi i preporučiti vam najbolji način liječenja.

Bez nepotrebnog tereta

Upravo zbog progesterona, u trudnoći vrijedi pravilo: Pazite koliko i kako podižete stvari. Iskoristite trudnoću i razmazite se. Izbjegavajte svaki nepotreban napor, osobito podizanje teških stvari. Možda će vas uhvatiti „groznica gniježđenja“ i željet ćete svakoj stvari u kući pronaći neko drugo mjesto, ali pokušajte se obuzdati. Jednu knjigu ili nekoliko plišanih igračaka možete prenositi po stanu koliko vam drago, ali ormare i stolice prepustite drugima. I vaš partner želi učiniti nešto za bebin dolazak – iskoristite to. Uostalom, sada vam nitko ništa ne može odbiti.

Vježbanjem uklonite bol

Ojačajte svoja leđa u trudnoći jednostavnom i lakom vježbom koju preporučuju specijalisti za pre i postnatalno vježbanje.
Da bi vam leđni mišići ostali gipki, kleknite na sve četiri pa zaoblite leđa, a zatim – nakon pet sekunda – polako ih izvijajte u suprotnom smjeru.

Da bi se olakšali bolovi, treba leći bočno, savijenih koljena i ruku ispruženih okomito, pri čemu je jedna smještena povrh druge. Gornjom rukom počnite raditi krugove po tlu sve dok se ne nađe nasuprot donjoj ruci i s njom ne oblikuje slovo T. Nakon 10 sekunda počnite iznova kružiti, samo obrnuto, to jest unatrag.

Masaža

Sigurna masaža, posebno namijenjena trudnicama, može poboljšati cirkulaciju – ona zagrijava mišiće i smanjuje njihovu ukočenost. Nagovorite svog partnera da vas nježno masira kod kuće koristeći raznovrsna ulja. No ne birajte ulja na svoju ruku – radije posjetite aromaterapeuta kako biste dobili osobnu mješavinu eteričnih ulja, namijenjenu upravo vašim specifičnim tegobama. Ta će masaža djelovati višestruko: smanjit će pritisak i bol te nahraniti vašu kožu. 

Promjene koje ne smijete zanemariti
  1. Ako neprestano osjećate bolove u leđima, posjetite svoga liječnika.
  2. Ako trpite bolove u donjem dijelu leđa i zdjelici, možda patite od sindroma disfunkcionalne pubične simfize.
  3. Vaš režim vježbanja možda je prenaporan za vaša leđa. Svakako porazgovarajte sa svojim liječnikom i provjerite je li odabrani sport zdrav za vas.

Foto: Freepik