Zdravlje i prehrana

Bol u leđima u trudnoći – sindrom koji treba liječiti

bol u leđima

Bol u leđima u trudnoći je još učestalija nego u općoj populaciji. Tada dolazi do prolaznih promjena odnosa zglobova: širenja i razmicanja zglobova, istezanja zglobnih čahura, ligamenata, krvnih žila i živaca.

Bol u leđima pogađa više od 80 posto svjetske populacije. Među najčešćim bolnim stanjima koja se javljaju tijekom života su bolovi u leđima.
Više od 80 posto svjetske populacije imalo je ovaj problem barem jednom tijekom života, bilo da se radi o bolovima u križima, prsnom ili vratnom dijelu kralježnice. Posebno je neugodno kada se tegobe dodatno pogoršaju povremenim širenjem bolova niz ruke ili noge, gdjekad i sve do prstiju, što je često praćeno „trncima“.

Budućnost bolnih leđa

U nadolazećim godinama možemo očekivati i povećanu učestalost sindroma bolnih leđa. S obzirom na način života koji prakticiramo u današnje vrijeme – puno sjedenja i stajanja, a malo kretanja i vježbanja svakako pridonose nastanku tegoba. Stoga možemo očekivati da će upravo bolovi u leđima postati još veći medicinski ali i ekonomski problem.

Naziv sindroma čine bolesti zglobova vratne, prsne te osobito često slabinske kralježnice, na prijelazu slabinskih u trtične kralješke te spoja kralježnice izdjelice (sakroilijakalni zglobovi).

Bol u leđima u trudnoći i nakon nje

Sindrom boli u leđima u trudnoći još učestalija nego u općoj populaciji. Tada dolazi do prolaznih promjena odnosa zglobova: širenja i razmicanja zglobova, istezanja zglobnih čahura, ligamenata, krvnih žila i živaca.
Tegobe se često javljaju tijekom trudnoće, ali se nerijetko nastavljaju i u razdoblju nakon poroda kada mame učestalo i dugo na rukama nose djecu.

Takav prisilni položaj u kombinaciji sa smanjenom tjelesnom aktivnošću pogoduje pogoršanju tegoba. Problem je još veći ako se uzme u obzir da se radi o mladim ženama, koje na taj način stvaraju osnovu za nastavak tegoba tijekom života.

Kako spriječiti bol u leđima u trudnoći i nakon nje

Uloga prevencije bolnih leđa vrlo je bitna, jer jednom kad započnu simptomi, povratak u zdravo stanje težak je i dugotrajan. Održavanje primjerene tjelesne težine i redovito vježbanje uz puno kretanja gotovo mogu jamčiti odsutnost ili barem znatno smanjenje tegoba.

Kako liječiti bol u leđima?

Ako se razviju simptomi, iznimno je važno pravodobno započeti liječenje. Pregledi ortopeda i fizijatra pomoći će u odabiru vrste liječenja. U više od 95 posto slučajeva potrebno je promijeniti životne navike, smanjiti tjelesnu težinu, ali i prilagoditi način nošenja djece tijekom dana.

Preporučuju se svakodnevne vježbe istezanja, očuvanja tonusa i jačanje mišića. Ako tegobe duže traju ili se radi o nekom od kompresivnih sindroma (uklještenje živaca u nekom od kanala kroz koje prolaze), bit će potrebno provoditi i fizikalne terapije uz stručni nadzor i pomoć fizioterapeuta. Uz fizikalnu terapiju provodi se i medikamentozno liječenje.

Čuvajmo leđa

U posljednje vrijeme sve učestalije koristimo preparate koji stimuliraju imunitet (tjelesni imunoproteini), poput autolognog kondicioniranog seruma.

Ono što je svakako važno za zapamtiti da leđa čuvamo i da brinemo o njima, te da si ne dopustimo kronična stanja. Naime, leđa nam trebaju trajati cijeli život, a posebice kada se trebamo brinuti o bebama koje o nama ovise.

Tekst: dr. Danijel Matek
Poliklinika Terapija
Foto: Pixabay