Zdravlje i prehrana

Proljetne alergije: pelud je u zraku!

proljetne alergije

Sunce nam se pokazalo, ptičice su zapjevale, dani su sve dulji, a vaši klinci i dalje šmrkavi…

I unatoč činjenici što imaju i kapu na glavi i redovito su na svježem zraku, kao da ništa ne pomaže! Jeste li možda posumnjali da su stigle proljetne alergije?!

Proljetne alergije (peludne)  zapravo su alergijski rinitis, a to je stanje koje karakterizira simptomatski poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon dodira s alergenima iz okoline, pri čemu nastaje upalna reakcija. Tijekom proljeća rinitis karakteriziraju sezonski alergeni sa simptomima koji se pojavljuju rjeđe od četiri dana u tjednu i manje od četiri tjedna godišnje i povezan je s vanjskim alergenima. U proljeće je to pelud trava, drveća i korova.

Proljeće, a u nosu nemir

Alergijski rinitis na početku se roditeljima čini kao uporna prehlada jer su simptomi zapravo vrlo slični. Curenje nosa, kihanje, kašljucanje, crvene oči koje svrbe i teškoće s disanjem simptomi su i alergije i prehlade. No, primijetit ćete kod alergije da se simptomi pogoršavaju kada su djeca na svježem zraku, a smanjuju kada su doma. Da je riječ o prehladi, šmrkavi nosić trajao bi cijeli dan.

Peludne alergije nastaju zbog cvjetanja bilja, upravo u proljeće, i zato se simptomi alergije pojačavaju kada su klinci vani. Pelud se inhalira i tu nastaju problemi u nosu u vidu poremećaja nosne sluznice. No, to nije sve!

Naime, alergije znaju klincima vrlo teško pasti te im ometati svakodnevni život, pogotovo igru i spavanje.

Prepoznajte simptome!

Za proljetne (peludne) alergije karakteristično je što se javljaju samo u jednom dijelu godine, i to najčešće od proljeća pa do jeseni. Ovisno na što smo alergični.
Dijete ima predispoziciju na alergiju ako netko u obitelji pati od sezonskih alergija ili ima povijest ekcema ili alergije na hranu.

Ako vaš klinac tijekom boravka u parkiću ima crvene oči, često kašljuca ili kiše, te je vrlo iritabilno – možda je riječ o alergiji.
Ako se simptomi smire prilikom boravka u zatvorenim prostorijama, vrijeme je da se naručite kod alergologa.

Peludni kalendar

Najbolji je način prevencije alergija prepoznavanje simptoma na vrijeme, a to ćete najlakše učiniti prateći peludni kalendar.

Pelud se ispušta u zrak u rano jutro i predvečer, stoga će ga u to vrijeme biti i najviše u zraku. U to vrijeme, posebice predvečer, klinci se i najviše igraju vani, pa ćete tada primijetiti i sve simptome! Povećanje razine peluda u zraku bit će nakon nevremena, kiše, jakih vjetrova ili za jakih vrućina. Netom nakon takvih vremenskih prilika preporučljivo je s klincima ne izlaziti van!

Liječenje

Alergija je kronična bolest, ali je isto tako i promjenjiva s obzirom na djetetovu dob. Liječenje se provodi pod nadzorom liječnika koji će u slučaju jake alergije prepisati antihistaminike i, naravno, simptomatske lijekove u obliku kapi za oči i nos te sirupa za kašalj.

U težim slučajevima alergija liječnik će preporučiti korištenje kortikosteroida ili lijekova protiv bronhospazama i laringospazama.

Roditelji djece s alergijom na pelud moraju biti na oprezu i pripaziti na simptome astme. Naime, djeca alergičari često razviju simptome astme koja je za život opasno stanje ako se ne prepozna i ne liječi.

Simptomi astme su kašljanje, kratkoća daha i teško disanje. Liječenje alergije pomaže pri kontroliranju pojave simptoma astme, a kada se alergija pojača, teže ju je liječiti.

Foto: Freepik