Zdravlje i prehrana

Šarlah – bakterijska bolest

šarlah

Šarlah (Scarlatina) je bakterijska bolest koju uzrokuje beta-hemolitički streptokok skupine A (Streptococcus pyogenes).

Ovdje osip nastaje pod utjecajem eritrogenoga toksina koji stvara ova bakterija, inače uzročnik angine.
Izvor infekcije je bolesnik ili kliconoša. Šarlah se prenosi kapljičnim putem, najčešće se javlja u hladnije doba godine, a obolijevaju djeca u dobi od 2 do 10 godina.

SIMPTOMI ŠARLAHA

Šarlah počinje nakon inkubacije od tri do pet dana visokom temperaturom, grloboljom, bolom u trbuhu, mučninom, povraćanjem.  Ždrijelo je žarko crveno, u lakunama eksudat, na mekom nepcu točkasti crveni enantem, jezik je obložen s izraženim palpilama, crvenomalinaste boje (malinasti jezik).

Osip izbija prvog i drugog dana, prvo na vratu, trupu, zatim na ekstremitetima, dok dlanovi i tabani ostaju čisti. Osip je sitnotočkast, crven, najgušći po prsima, u aksilama i na donjem dijelu trbuha. Na ekstremitetima je izraženiji na fleksornim stranama, na licu samo crvenilo obraza i perioralno bljedilo (Filatovljev trokut).

Koža zahvaćena osipom izgleda kao da je opaljena suncem, hrapava, a mogu se vidjeti i sitne petehije, osobito u pregibima lakta i aksilama (Pastijin znak).

TRAJANJE I TIJEK BOLESTI

Poslije trećeg dana bolesti osip blijedi, a oko sedmog dana dolazi do ljuštenja kože na dlanovima i tabanima. Dijagnoza se postavlja na temelju karakteristične kliničke slike, povišenih leukocita uz neutrofiliju u krvnoj sklici, a mikrobiološka analiza brisa grla ostaje zlatni standard za potvrdu beta-hemolitičkoga streptokoka skupine A.

Liječenje se provodi deset dana penicilinskim antibiotikom.

Tekst: dr. Svjetlana Bela Klancir, spec. pedijatar
Poliklinika za dječje bolesti Dr. Sabol

Foto:  Freepik