Zdravlje i prehrana

Streptokokne bolesti: od bolnog grla, pa da osipa

Streptokokne bolesti

Streptokokne bolesti vrlo su raširene po cijelom svijetu. Javljaju se tijekom cijele godine, kao pojedinačni slučajevi ili u obliku manjih ili većih epidemija, češće u hladnijim mjesecima.

Djeca obolijevaju češće od odraslih, osobito školska i vrtićka djeca. Ove se bolesti prenose kapljičnim putem neposrednim kontaktom sa zaraženom osobom koja kašljanjem, kihanjem ili govorom izbacuje uzročnike bolesti u svoju okolinu.

Bakterije mogu kratko vrijeme preživjeti i na predmetima, poput kvake na vratima i slavine u kupaonici, te se posrednim kontaktom zaraženim rukama mogu prenijeti na usta, oči ili nos.

SIMPTOMI

Streptokokne bolesti imaju razne simptome, ovisno o tome gdje se nalazi infekcija.

Kod djece do treće godine streptokokna infekcija javlja se u obliku blage upale nosa i ždrijela. U uzrastu od treće do 15. godine najčešća je manifestacija gnojna angina i šarlah. Kod odraslih je osoba najčešća manifestacija streptokokne infekcije angina, a od 40. do 60. godine starosti i crveni vjetar.

STREPTOKOKNA ANGINA

Infekcija naglo nastupa nakon svega nekoliko dana inkubacije. I to vrlo naglo s povišenom temperaturom, zimicom i treskavicom, jakom grloboljom, glavoboljom i bolovima u zglobovima. Limfni čvorovi na vratu tijekom bolesti budu jako povećani.

ŠARLAH

Bolest počinje kao streptokokna angina, a nakon jedan do dva dana javlja se karakterističan osip. Na zacrvenjeloj koži nalazi se sitni, crvenkasti, točkasti osip. Koža pokrivena osipom suha je i hrapava. Osip je najizraženiji ispod pazuha, u donjim dijelovima trbuha i preponama. Na licu nema osipa. Obrazi su zažareni, a  oko usta je izraženo bljedilo. U početku bolesti jezik je obložen i, karakteristično za šarlah, nakon nekoliko dana postaje crven poput maline.

Osip traje šest do sedam dana, nakon čega se javlja ljuštenje kože u obliku perutanja na vratu i trupu, a na dlanovima i stopalima koža se ljušti u krpicama.

IMPETIGO

To je streptokokna infekcije kože. Javlja se kod male djece, osobito u nehigijenskim sredinama. Na koži se stvaraju površinski mjehurići koji brzo pucaju i šire se u okolinu, te pokrivaju krastama žućkaste boje.

ERIZIPEL

Erizipel ili “crveni vjetar” je bolest gdje streptokok ulazi koja ulazi kroz male ili nevidljive ozljede na koži. Bolest počinje naglo, sa zimicom ili treskavicom, visokom temperaturom, glavoboljom i povraćanjem. Istovremeno se na koži javlja crvenilo i otok, koji se širi prema periferiji u obliku tračaka. Zahvaćena koža jasno je ograničena od zdrave kože. Bolest je češća u starijoj životnoj dobi, a najčešće je lokalizirana na potkoljenicama.

LIJEČENJE

Streptokokne bolesti su uglavnom uspješno liječe antibioticima. Najbolji izbor za liječenje streptokokne bolesti je – penicilin, a provodi se u kuri od 10 dana.  Bolesnik je zarazan za svoju okolinu za vrijeme akutne faze bolesti. Smatra se da već nakon 48 sati od početka terapije bolesnik više nije zarazan.

Tekst: Svjetlana Bela Klancir, dr.med., spec. pedijatar
Poliklinika za dječje bolesti Dr. Sabol

Foto: Freepik