Bebe i mališani

Koji su položaji idealni za dojenje?

položaj za dojenje

Prvih nekoliko hranjenja novorođenčeta je od izuzetne važnosti za uspostavljanje dobrog položaja i „spajanja“. Trebat će neko vrijeme da se to uspostavi, ali jednom kod doživite savršenu sponu, znat ćete.

Postići udobnost prije dojenja je važno, ali nije jednostavno u prvih nekoliko dana. Vrijedno je uložiti vrijeme da se to postigne. Ako ste imali carski rez ili Vam je previše bolno sjediti, lezite na bok. Ako sjedite, jastuci u obliku slova V odlična su pomoć, posebno kao potpora za leđa.

Kontakt bebe s bradavicom

Najbolji način hranjenja je također i najprirodniji način. Grliti bebu, držeći je blizu i okretanje njenog cijelog tijela prema sebi, dovodi njen nosić u ravninu s bradavicom.
To omogućuje da bebina usta dođu u kontakt s bradavicom. To je i prirodno “njegovanje“; instinktivni načini u kojima žene i bebe reagiraju jedne na druge tijekom dojenja.
Beba će prirodno nagnuti glavu dok se hrani. Ne morate joj držati glavu osim nježne potpore. Bebina donja usnica i brada će prvi dotaknuti dojku i to stimulira bebu da otvori usta i dobije dobar „zalogaj“. Više areole (tamnijeg područja oko bradavice) vidjet će se iznad gornje usnice nego ispod brade.

Savjet kako očuvati bradavice

Nikad nemojte dopustiti da beba siše samo bradavicu jer će to postati jako bolno. Beba dobiva mlijeko stiskanjem kanalića oko bradavice, a ne iz same bradavice.
Dobro je bradavicu protrljati palcem i kažiprstom. Tako će poteći malo kolostruma (prvo mlijeko), što će primamiti bebu da se „učvrsti“ na dojku.

Osim toga, možete bradavicom gladiti bebine usnice i tako je stimulirati da dovoljno široko otvori usta i uzme dobar „zalogaj“. To se zove pričvršćivanje (ponekad se o tome govori kao o fiksiranju) i jednom kada je postignuto možete se opustiti i uživati.

Ako osjećate nelagodnost i trpite bolove tijekom dojenja, probajte Multi-Mam.
Proizvodi Multi-Mam omogućuju potpunu njegu bradavica liječenje i sprječavanje problema tijekom dojenja.
Više informacija potražite na Multi-Mam.

Foto: Freepik, promo