Trudnoća i porođaj

Rađaona – što se nalazi unutra i kako će pomoći meni i bebi?

Većina rodilja svoju će trudnoću ispratiti u nekom od rodilišta diljem Hrvatske. Osim što buduće mame moraju znati sve o trudnoći, porodu, a i bebama, važno je znati što je rađaona i što se nalazi unutra.

Većina rodilišta organizirana je na način da postoji rađaona i predrađaona. Predrađaona je mjesto gdje ćete čekati odlazak u boks rađaone, odnosno svoju sobu za rođenje djeteta. Predrađaona je najčešće opremljena sa više kreveta i namijenjena je majkama koje još nisu u aktivnom porodu. Rađaona je, najčešće, podijeljena na nekoliko bokseva u kojem je smješten krevet, ponekad i CTG i UZV aparat, te medicinska oprema potrebna za rođenje bebe. 

VAKUUM

Što radi?
Proširenje na vrhu obuhvaća glavu vaše bebe i nježno je izvlači iz porođajnog kanala.

Hoću li ga trebati?
Samo ako se beba zaglavi, ako ste preumorni ili ako ustrebate pomoć kod rađanja drugog blizanca. Bit će potrebno napraviti i epiziotomiju (rez kojime se proširuje vaginalni otvor). Glava bebe će u početku možda izgledati malo izobličeno, no to je samo privremeno.

ŠTIPALJKA ZA PUPKOVINU

Što radi?
Sestra će pupkovinu vaše bebe stisnuti dvjema takvim štipaljkama, a potom je između njih prerezati.

Hoću li je trebati?
Sigurno da.

UREĐAJ ZA MJERENJE KRVNOG TLAKA

Što radi?
Svaka rađaona ima tlakomjer. Tijekom poroda često će vam mjeriti krvni tlak jer za bebu može biti opasno ako se on previše povisi.

Hoću li ga trebati?
Da, upotrebljavaju ga kod gotovo svakog poroda.

CTG – kardiotokografija

Što radi?
Ovaj uređaj prati otkucaje srca vaše bebe i pokazuje kada imate trudove.

Hoću li ga trebati?
Tijekom većine poroda povremeno se provjeri rad bebina srca.

rađaona, epiduralna, anestezija, bolovi

LOPTA ZA POROD

Što radi?
Sjedenje na ovoj velikoj lopti pomaže bebi da se spusti niz porođajni kanal zbog sile teže. Ako kleknete i na loptu položite gornji dio tijela, oslobodit ćete kralježnicu težine. Poskakivanje na njoj može vam pomoći dok traju trudovi.

Hoću li je trebati?
Lopta je korisno pomoćno sredstvo kod aktivnog poroda, a nije skupa.

STOLICA ZA RAĐANJE

Što radi?
Rađaona sa stolicom za rađanje nalazi se samo u nekim rodilištima u Hrvatskoj. To je stolica s tri nogama i sjedalom u obliku slova „u“. Na njoj se možete odmarati dok traju trudovi ili klečati tijekom poroda – sila teža će vam pomoći istisnuti bebu, a babica će je uhvatiti kada se pojavi.

Hoću li je trebati?
Isplati se upotrijebiti je ako želite ostati aktivni.

FORCEPS

Što radi?
Upotrebljava se kao štipaljka kojom se obuhvati beba kada joj treba pomoći da izađe van. Vrhovi su zaobljeni kako bi podupirali bebinu glavu.

Hoću li ga trebati?
Da, ako se beba zaglavi, ako ste preumorni za tiskanje ili ako beba izlazi u krivom položaju (noge ili stražnjica izlaze prvi). Unatoč velikom oprezu, beba će nakon poroda biti malo natučena.

STALAK S  KAPALJKAMA

Što radi?
Na njemu se nalaze vrećice s tekućinama koje vam mogu ustrebati tijekom poroda. Tekućine prolaze kroz kapaljku u iglu i ravno u vaše tijelo.

Hoću li ga trebati?
Da, ako je porod potaknut, ako osoblje pokušava pojačati trudove, ako vam je potrebna dodatna tekućina da ne dehidrirate i, u rijetkim slučajevima, ako vam je nakon poroda potrebna transfuzija krvi.

rađaona, Pitajmamu Carskog Reza

PLIN I ZRAK

Što radi?
Kroz usnik udišete ovu smjesu kisika i dušikova oksida koja olakšava trudove.

Hoću li ih trebati?
Vrlo vjerojatno. Mnoge žene prebrode trudove samo uz pomoć zraka i plina i smatraju da to zaista djeluje.

UREĐAJ ZA PRUŽANJE POMOĆI NOVOROĐENČETU

Što radi?
To je uređaj koji ima zalihu kisika za vašu bebu i kojim se iz njezinih pluća mogu usisati talog i sluz.

Hoću li ga trebati?
Možda će biti potreban vašoj bebi ako se rodi prerano, s premalom tjelesnom težinom ili ako je udahnula sluz ili mekonij (prva „kakica“). Tim se uređajem beba također može utopliti dok se ne prilagodi temperaturi izvan maternice.

STREMENI

Što radi?
Rađaona ima krevet za rađanje, a u podnožju tog krebeta nalaze se metalni obruči koji se nalaze sa svake strane kreveta i pridržavaju vam stopala.

Hoću li ih trebati?
Obično samo ako se beba rađa uz pomoć forcepsa ili vakuuma. Neki kreveti imaju i oslonce za stopala ili pete o koje se možete upirati dok tiskate.

Foto: Freepik