Trudnoća i porođaj

7 tajni za dobar noćni san

Svi mi mrzimo kad se ujutro dignemo umorniji nego što smo legli i osjećamo brojne posljedice lošeg noćnog odmora.
A u trudnoći ste još skloniji problemima – istraživanja pokazuju da četiri od pet žena pate od neke vrste nesanice koja vas može dotući.
Stalan manjak sna može vam smanjiti imunitet zbog čega će vam se trudnoća činiti još napornijom. Uz to, istraživanja su pokazala da zbog lošeg sna u ranoj trudnoći postoji povećan rizik od pojave visokog krvnog tlaka u trećem tromjesečju.

No nastojte se ne brinuti odviše zbog nesanice. Problemi sa spavanjem u trudnoći toliko su uobičajeni da ih liječnici smatraju normalnima. Pomoći će vam ako se dovoljno često odmarate tijekom dana. A jednom kad otkrijete što vam onemogućuje miran san, lako ćete pronaći idealno rješenje.
Otkrijte najnovije savjete stručnjaka kako si osigurati kvalitetan san.

Pijuckanje nakon 19 sati
Neka vam 19 sati bude granica nakon koje više nećete piti mnogo vode ili druge tekućine. Ali nemojte u potpunosti izbjegavati tekućinu kako biste spriječili dehidraciju.
ZAŠTO TO POMAŽE Što je više tekućine u vašem organizmu, to će biti više noćnih buđenja zbog nužde. Nakon zadnjeg mokrenja prije odlaska u krevet prošećite malo po kupaonici, a zatim ponovo pokušajte isprazniti mjehur. Potpuno prazan mjehur jamči rjeđe posjete WC-u u sitne sate.
NAJBOLJE ZA prvo tromjesečje kad su česti odlasci na zahod jedna od većih gnjavaža.

Spavajte s jastukom
Legnite na bok, a između nogu stavite jastuk.
ZAŠTO TO POMAŽE To smanjuje pritisak u području zdjelice pomažući smiriti tegobe koje vam ometaju san. Mnoge žene daju prednost trudničkom jastuku u obliku slova V koji se prilagođava vašem trbuhu.
NAJBOLJE ZA treće tromjesečje ili ako patite od sindroma disfunkcije simfize, bolesti koja uzrokuje upalu kukova i područja zdjelice, što zna biti veoma bolno.

Priuštite si međuobrok
Prije nego što legnete pojedite polovicu banane prelivene medom i popijte manju čašu mlijeka.
ZAŠTO TO POMAŽE Banane i mlijeko dobri su izvori triptofana(esencijalne aminokiseline) kojipomažeu stvaranju melatonina, kažu nutricionisti. Uz to,med sadrži i tvari koje imaju sedativni učinak pa ćete zaspati i prije nego što to i primijetite.
NAJBOLJE ZA one koji pate od grčeva. Banane su bogate magnezijem, a manjak tog minerala povećava vjerojatnost pojave grčeva.

Odbacite poplun
Zamijenite svoju uobičajenu posteljinu pamučnim plahtama i laganim prekrivačima.Nastojte održavati temperaturu sobe na 15Celzijevih stupnjeva ili čak niže. Hladan jastuk također može pomoći.
ZAŠTO TO POMAŽE U duboku fazu sna možete ući tek kad vam temperatura tijela padne. No zbog povećanog volumena krvi i brojnih hormonalnih promjena mnogežene tijekom trudnoće imajupovišenu tjelesnu temperaturu.
NAJBOLJE ZA žene koje se bude jer im je prevruće i osjećaju se uzrujano. Koristite poplun kao prekrivač za madrac, koji ćete staviti ispod plahte. To će smanjiti opterećenost vaših bolnih zglobova.

Nabavite flastere za nos
Flasteri za nos za lakše disanje otvaraju dišne puteve i pojačavaju protok kisika.
ZAŠTO TO POMAŽE Povećavanje volumena krvi u trudnoći uzrokuje naticanje dišnih puteva smanjujući tako unos zraka i kisika u organizam, Zbog toga biste se mogli ujutro osjećati umorno. Ovi flasteri otvorit će vam dišne puteve i omogućiti lakše disanje.
NAJBOLJE ZA one koje hrču. Mnoge žene tijekom trudnoće počnu hrkati, što obično prestane nakon što se beba rodi. Ali hrkanje može dovesti do mnogo težeg stanja, poremećaja disanja u spavanju (apneje) kad osoba na nekoliko sekunda prestane disati. To pojačava rizik od preeklampsije – povišenog krvnog tlaka u trudnoći – pa posjetite ginekologa ako sumnjate u to. Vaš vam partner može pomoći da apneju u snu prepoznate.

Iskoristite silu težu
Osigurajte si još jedan jastuk kako bi vam glava bila u povišenu položaju u odnosu na noge.
ZAŠTO TO POMAŽE Povišena razina progesterona opušta ušće jednjaka, što može prouzročiti žgaravicu. Podignete li jastuk, gravitacija će raditi za vas i smanjiti žgaravicu.
NAJBOJE ZA prvo i treće tromjesečje kad je žgaravica izrazito jaka.

Uvedite popodnevno spavanje
Nakratko odrijemajte nakon ručka, to je za vaš biološki sat prirodno vrijeme za odmor.
ZAŠTO TO POMAŽE Kratki drijemež će vam pomoći da napunite baterije. No namjestite sat da vas probudi za 20-ak minuta jer ćete u suprotnome imati problema s noćnim spavanjem.
NAJBOLJE ZA povećavanje razine energije tijekom posljednjeg tromjesečja.Vježbanje popodnevnog spavanja također će vam pomoći da preživite prvih nekoliko tjedana nakon rođenja bebice – jer tako ćete moći spavati kad i ona.