Trudnoća i porođaj

Ultrazvučni pregledi u trudnoći – jeste li spremni?

ultrazvučni pregledi u trudnoći

Možda vam se čini da traju veoma kratko, ali vaši su ultrazvučni pregledi u 12. i 20. tjednu ključni trenuci u svakoj trudnoći.

Ultrazvučni pregledi u trudnoći pomažu praćenju bebina rasta i otkrivanja problema ako postoje. Uz to, mnoge se buduće mame ne opuste sve dok ne ugledaju prvu sličicu svog djeteta. Pitali smo stručnjake da nam kažu što možete očekivati na svojim ultrazvučnim pregledima…

Ultrazvučni pregledi i ultrazvuk

Utrazvučni aparat emitira zvučne valove visoke frekvencije kroz sondu koju liječnik drži u ruci. Oni se odbijaju od krutih predmeta, kao što su kosti i tkiva, ali prolaze kroz tekućine i stvaraju sliku vašeg djeteta.
Vaš 12-tjedni i 20-tjedni ultrazvuk bit će dvodimenzionalan. Možete si privatno priuštiti odlazak na 3D ultrazvuk koji daje detaljnije, ali isto tako zamrznute slike, ili čak 4D ultrazvuk koji je „dinamičan“, na njemu možete gledati kretanje i mimiku bebe.

Odredite datum

Možda ste poprilično sigurni koje ste noći začeli, a ginekolog vam je odredio datum utemeljen na početku vaše zadnje mjesečnice.

No 12-tjedni ultrazvuk osigurava najtočniji izračun termina koji možete dobiti. Tad se mjeri veličina bebe od stražnjice do tjemena, kako bi se potvrdio termin vašeg poroda. Bebe u prvih 12 tjedana rastu uglavnom podjednakom brzinom, pa se može prilično precizno izračunati termin.
Prije pregleda popijte vode, kako bi vam mjehur bio pun. Voda će osigurati jasniji pogled na maternicu.

Šira slika

Osim što će vam ginekolog na ultrazvuku u 12. tjednu odrediti termin, sada će i provjeriti nosite li više od jednoga djeteta. Također će vam, ovisno o dobi i rezultatima krvnih testova, predložiti da napravite rani ili kombinirani test kojim se može provjeriti postoje li kromosomske abnormalnosti koje uzrokuju Down sindrom.

Na tome se testu mjeri  nakupina tekućine između kože i potkožja u području vrata ploda. Što ima više tekućine, to je već rizik od ovog poremećaja.

Mjerenje

20-tjedni ultrazvuk daje bolji uvid, i tad se provjerava raste li vaša beba onako kako bi trebala. Mjere joj se glavica, trbuh i bedrena kost. Na ultrazvuku će ginekolog također pogledati lice kako bi utvrdio da beba nema rascjep usne i nepca te kralježnicu zbog mogućih abnormalnosti kao što je spina bifida.
Provjerava se veličina i oblik srca – i teče li kroz njega krv onako kako bi trebala – te rade li bebin želudac, bubrezi i mjehur onako kako bi trebali.

Oboružajte se strpljenjem

Vaš ultrazvuk može biti i uzbudljiv, i uzrujavati vas. Normalno je bojati se, posebno na ultrazvuku koji utvrđuje anomalije, koji uočava sve probleme. Vaš će vam ginekolog uvijek objasniti što gleda.Također će proanalizirati viđeno te vam odgovoriti na pitanja.

Ne gleda se samo vaša beba

Osim što na ultrazvučnome pregledu liječnik promatra vaš fetus, on pregledava i vašu maternicu. Na drugome ultrazvučnome pregledu vaš će ginekolog promotriti i položaj vaše posteljice.
Ako je posteljica sprijeda ili straga, to je dobro. Ako je nisko, pri ušću, trebat ćete ići na dodatne ultrazvučne preglede tijekom zadnjeg tromjesečja.
Ne miče li se posteljica kako vaše dijete raste, moglo bi doći do placente previje. To znači da se posteljica nalazi u blizini ili prekriva grlić maternice. Na ponovnom pregledu s 32 tjedna, ako se utvrdi da je ona još uvijek na grliću, dijete će se poroditi carskim rezom. Ginekolog će također će provjeriti teče li krv kroz pupčanu vrpcu i imate li dovoljno plodove vode.

Otkrivanje spola

Ako ne želite znati spol djeteta, unaprijed o tome obavijestite svog ginekologa, kako mu ne bi izletjelo. Uz to, ako je vaša beba u nezgodnome položaju, ginekolog vam možda neće moći odrediti spol bebe.

Iščitajte sami kratice na ultrazvuku

KČS ili KDS – Kratica za otkucaje djetetova srca
AC – Opseg bebina abdomena (trbuha), pomoću čega se procjenjuje rast ploda i tjelesna težina bebe
BPD – Promjer bebine glavice od uha do uha
CRL – Dužina ploda od tjemena do trtice, služi za određivanje starosti trudnoće
HC – Obujam glave; važna mjera za otkrivanje nepravilnog oblika glave
FL – Duljina bebine bedrene kosti (od koljena do kuka)
GA – Gestacijska starost bebe u maternici
TP – Procijenjeni termin porođaja
EFW – Procijenjena težina bebe

Foto: Freepik