Trudnoća po tjednima

12. tjedan trudnoće – Pojavljuju se zubići

12. tjedan trudnoće, trudnica

Iako nije niti četiri centimetra dugačka i tek je 12. tjedan trudnoće, vaša je beba gotovo u potpunosti formirana i teži oko 7 grama.

Zanimljivo je da se unutar desni, u gornjoj i donjoj čeljusti, već postoje osnove za zube. Neke kosti već postaju čvrste.

Vaša je beba sada veličine limete.

Vi još neko vrijeme nećete osjetiti bebine pokrete, ali to ne znači da beba nije itekako aktivna. Proteže se, udara nožicama i rukicama, ali još uvijek nježno i elegantno, kao da pleše. Za razliku od udaraca, sada biste mogli osjetiti – štucavicu. Razlog zašto sada počinjete osjećati štucanje je zato što se kroz 12. tjedan trudnoće formira bebina dijafragma.

12. tjedan trudnoće, prvo tromjesječje
123rf

Beba sada može činiti nešto čega ćete se nagledati – plaziti jezik, a može i gutati. Kod dječaka u testisima već počinje proizvodnja hormona testosterona.

Posteljica u potpunosti opskrbljuje fetus kisikom, a proizvodi i sve hormone potrebne za trudnoću.

Više energije za vas

Vi se, napokon, osjećate malo poletniji! 12. tjedan trudnoće vam donosi više energije jer vas ne iscrpljuju toliko mučnine. No, mogle bi se pojaviti nove muke – žgaravica i zatvor. Kada si pokušavate pomoći, imajte na umu da neke klasične lijekove za ove nedaće, koje ste možda dosad koristili, ne možete koristiti sada kad ste trudni.

Tijekom prvog tromjesečja trebali biste dobiti između 0,5 i 2.5 kilograma, ali ne brinite ako ste dobili nešto manje ili nešto više – zbog mučnina ili zbog pojačanog apetita. Samo imajte na umu da morate voditi brigu o kilaži do kraja trudnoće.

Savjetujte se s liječnikom u vezi hrane i pića koje ne smijete konzumirati tijekom trudnoće. Ono za što vam ne treba nitko reći da morate izbjegavati su alkohol i cigarete.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Isplanirali kratko, romantično putovanje s partnerom

 

Foto. Unsplash, 123rf