Bebe i mališani

Rastu li nam zubići?

Prvi simptomi nicanja zubića mogu se pojaviti i do dva mjeseca prije izbijanja prvog zubića. Razdoblje nicanja zubića bolno je i neugodno iskustvo ne samo za bebu nego i za roditelje, koje očekuju neprospavane noći.

Vašoj bebi neće trebati dugo da shvati kako joj ručice i guranje igrački u usta pomažu jer masiraju bolne desni, stoga pripazite neka igračke budu uvijek čiste.

Bebi možete pomoći ako skuhate čaj od kamilice i nježno ga štapićem za uši utrljavate po desnima. Isto tako od pomoći mogu biti i raznovrsni gelovi koje možete kupiti u ljekarnama, koji se prstom nanose na zubno meso i olakšavaju simptome, a Vama i bebi omogućuju mirnu noć. Obvezno se pridržavajte količine koja je propisana.

Danas su dostupne posebno dizajnirane igračke koje olakšavaju simptome zbog laganog pritiska na zubno meso.

Gubitak teka i odbijanje hrane također je jedan od problema s kojim ćete se susresti tijekom izbijanja zubića jer hranjenje izaziva nadražaj desni.

Zbuniti vas može to što beba češće traži dojenje, a onda brzo odustaje uz plač i negodovanje. To se događa zbog toga što je beba gladna, a hranjenjem dolazi do nadraživanja zubnog mesa. Dijete se osjeća sigurno uz majku prilikom dojenja, zato budite strpljivi i nemojte odustajati od dojenja, koje će u tom razdoblju trajati duže, ali na kraju bebu umiriti.

Na koži brade može se pojaviti osip do kojeg dolazi pojačanim lučenjem sline koja se zadržava na bradi. Pokušajte što češće obrisati slinu kako bi se spriječio osip, a ako se pojavi, namažite to područje masnijom kremom.

Drage mame i tate, naoružajte se strpljenjem i budite spremni na puno neprospavanih noći, ali čim zubići niknu, sve će biti zaboravljeno.

Nemojte zaboraviti na održavanje oralne higijene čim nikne prvi zubić. Odaberite liječnika dentalne medicine i svakako ga posjetite kada dijete navrši godinu dana. Tada će vam vaš stomatolog dati savjete i doći će do komunikacije između liječnika i bebe, što će u budućnosti biti jako važno kako se dijete ne bi bojalo odlaska zubaru. 
 

Tekst: Gordana Tonković
dr.med.dent.