Trudnoća i porođaj

Zatvor – neugodan pratitelj svake trudnoće

Trudnoća se ne naziva bez razloga i „drugo stanje“. Sve vam je novo, ispunjeni ste različitim osjećajima i suočeni s brojnim promjenama koje vam se događaju.

Svaka trudnoća je različita i vjerojatno ste se već susreli sa osjećajem umora, mučninama, razdražljivošću, žgaravicom, zatvorom… no, sve su to normalne promjene i pratitelju su gotovo svake trudnoće.

Zatvor je uobičajena pojava u trudnoći i taj česti i neugodni problem osjeti barem polovica trudnica.

Brojni su uzroci zatvora: neuravnotežena prehrana, nedovoljan unos vlakana i tekućine, nedostatak tjelesne aktivnosti, ali i hormonske promjene. Naime, hormon progesteron kao „zaštitnik“ trudnoće opušta glatke mišiće te na taj način usporava kretanje hrane u probavnom traktu. U kasnijoj trudnoći, pritisak na crijeva od strane povećane maternice dodatno otežava prolaz stolice. Uz sve to, uzimanje dodataka željeza također može pridonijeti pojavi zatvora.

No, ne brinite. Ova neugodna pojava može se spriječiti ili barem ublažiti kvalitetnom, uravnoteženom i raznovrsnom prehranom.

Neke namirnice su pravi saveznici u borbi protiv zatvora. Stoga ih u trudnoći toplo preporučujemo.

▪ Uživajte u jabukama. One su izuzetno bogate lako probavljivim dijetalnim vlaknima koja pospješuju rad crijeva. Zbog niske energetske vrijednosti i bogatstva vitamina i minerala te vlakana, jabuke su zaista izvrstan odabir i u razdobljima kada osjećate glad jer uspijevaju stvoriti osjećaj sitosti i punoće. A dobra vijest je i da jabuka može utažiti želju za slatkim. Jabukom ćete unijeti i puno vode u organizam što dodatno pomaže regulaciji stolice i olakšavanju probave.

▪ Kruške, suhe šljive i marelice su također poželjan dio jelovnika. Prirodni su i brzi izvor energije, a prehrambena vlakna će se pobrinuti za redovito pražnjenje crijeva.

▪ Pravo je vrijeme da u vaš jelovnik uvrstite bundevu. Ukusne su, hranjive i zdrave. Naime, u žućkasto-narančastom mesu bundeve pronaći ćete niz dragocjenih sastojaka. Osim vitamina i minerala, bundeva je bogata pektinom, celulozom i drugim biljnim vlaknima koja blagotvorno djeluju na rad probavnog sustava. Lako je probavljiva, nisko kalorična i sadrži puno vode.

▪ Mrkva – zdrava grickalica. Osim što je odličan izvor karotena iz kojeg se u organizmu stvara vitamin A, mrkva sadrži i posebnu vrstu vlakana koja olakšavaju probavu.

▪ Lanene sjemenke – bogat su izvor omega-3 masnih kiselina kojima se pripisuju brojni pozitivni učinci na zdravlje. Osim toga, vrlo je vjerojatno da će vam pomoći u rješavanju vašeg problema. Probajte svakodnevno konzumirati 1-2 žlice mljevenih lanenih sjemenki pomiješanih sa jogurtom.

Osim raznovrsne i uravnotežene prehrane te pravog izbora namirnica, savjetujemo vam svakodnevno konzumiranje prirodne mineralne vode Donat Mg.

0,5L toplog Donata Mg dnevno, ujutro na prazan želudac pomoći će vam da izbjegnete zatvor i pokrenete vaš usporeni probavni sustav. Generacijama je Donat Mg poznat po svom blagotvornom učinku na probavu. Sada je to i znanstveno dokazano (1)

 

Slušajte svoje tijelo. Ono će vam najbolje reći što vam odgovara, a što ne. Svaka trudnoća je različita i neće biti čudno ako vam niti jedan od ovih savjeta ne pomogne u rješavanju problema zatvora. U tom slučaju, neka vam vaš liječnik preporuči adekvatan dodatak prehrani koji vam može biti od pomoći.
 

(1)Procjena sigurnosti i učinkovitosti prirodne mineralne vode Donat Mg na rad crijeva; dvostruko slijepo, randomizirano, placebo kontrolirano kliničko ispitivanje – podaci objavljeni u European Journal of Nutrition