Trudnoća i porođaj

Epiduralna anestezija! Imamo odgovore na najčešća pitanja…

Epiduralna

Epiduralna anestezija je najčešće korištena metoda za sprječavanje bolova tijekom poroda. Jeste li znali da se koristi još od 19. stoljeća!?

Među prvim ženama koje su dobile epiduralnu je kraljica Viktorija. Naime, njezin liječnik John Snow koristio je kloroform kako bi svojoj  kraljevskoj pacijentici olakšao bolove prilikom poroda. A kraljica je rodila devetero djece… No, 19. stoljeće je daleka prošlost, epiduralna anestezija je danas sastavni dio svake bolnice, no i dalje postoje neka pitanja koje mame imaju. Mi ćemo odgovoriti na njih!

Je li postavljane epiduralnog katetera bolno?

Ovisno o ženi. Neke žene osjećaju pritisak, a neke nelagodu ili peckanje.

Utječe li epiduralna anestezija na dojenje?

Epiduralna anestezija ne utječe na dojenje jer se vrlo mala količina anestetika izlučuje u majčin krvotok. Većina ostaje u epiduralnom prostoru.

Utječe li epiduralna na bebu?

Epiduralna je anestezija kombinacija narkotika (lijek za ublažavanje bolova) i anestezije (koja otupljuje), te ostaje u epiduralnom prostoru. To znači da se vrlo malo izlučuje u krvotok, pa ga beba ne osjeća. No, zbog pada majčina
krvnog tlaka može se dogoditi da se smanji bebin krvni protok.

Hoće li me boljeti glava nakon epiduralne?

Samo 1 % žena kao nuspojavu anestezije osjetit će jaku glavobolju, no ona prolazi unutar 48 sati nakon poroda.

Hoću li moći tiskati?

Kako bi rodilja tiskala, odnosno sudjelovala u izgonu djeteta, nije potreban osjećaj bola. Ali je motivirajući! Ako je rodilja pripremljena za porod, moći će tiskati bez obzira na to što ne osjeća bol.

Može li epiduralna anestezija ne djelovati?

Uspješnost epiduralne iznosi 90 %, a manjem broju rodilja dogodit će se da će se djelomično uhvatiti. No, anesteziolog može korigirati poziciju katetera i poboljšati dozu. Važno je naglasiti da svaku sumnju o epiduralnoj anesteziji morate reći jasno i glasno, a doktori vas moraju poslušati i djelovati u vašem najboljem interesu.

Foto: Freepik