Trudnoća i porođaj

Intervencije na porodu – sve što vas zanima

Intervencije na porodu

Intervencije na porodu za mnoge predstavljaju noćnu moru. No, razlog često leži u tome što ni sami ne znate što je točno to o čemu se priča i kako to izgleda. Pripremite se na vrijeme kako biste točno znali što slijedi.

Mogu li odbiti?

Intervencije na porodu nekad su nužne, ali kao pacijentica imate pravo odbiti određene postupke, posebice carski rez, za što je potreban vaš pristanak. No odbijanje liječničkog savjeta može biti vrlo opasno i takvu odluku nemojte olako donositi. Budite svjesni mogućih komplikacija, ali i fleksibilni kada za to dođe vrijeme, jer stvari možda neće teći onako kako ste očekivali.

            VIŠE – Je li strah od poroda normalan?

Kako se dan vašega poroda bude približavao, vjerojatno nećete moći razmišljati ni o čemu drugome. Dobro je imati plan poroda kakav biste željeli, no mudro je pripremiti se i za neočekivane situacije u kojima će vašoj bebi možda trebati pomoć pri izlasku.
Nije naodmet oboružati se svim potrebnim informacijama kako biste znali što se to događa i kako biste zadržali kontrolu tijekom poroda.

Važno je poznavati intervencije na porodu i znati što podrazumijevaju.
Evo činjenica koje biste trebali znati:

CARSKI REZ

Što je to?
Operacija prilikom koje će liječnik napraviti rez neposredno iznad stidnih dlaka kako bi dohvatio i izvukao bebu.
Kada je potreban?
Mnogo je razloga zbog kojih se izvodi carski rez. On može biti planiran zbog vašeg zdravstvenog stanja, straha od poroda ili ako vi tako odlučite jer ste već rađali carskim rezom. Hitni slučajevi kada se pribjegava carskom rezu uključuju situacije u kojima otkucaji bebina srca postanu nepravilni te se liječnik boji da neće izdržati vaginalni porod, odvajanje posteljice od stijenke maternice (abrupcija posteljice), te slučajeve kada se beba ne spusti u porođajni kanal ili je pupčana vrpca omotana oko bebina vrata.
Kako se izvodi?
Anesteziolog će vam dati epiduralnu ili spinalnu blokadu, a opstetričar će napraviti rez preko donjeg dijela trbuha kroz mišiće i želučanu stijenku kako bi došao do vaše bebe. Možda ćete osjetiti trzaj dok liječnik vadi bebu, no ne biste trebali osjećati nikakve bolove.
Ima li posljedica za mene i moju bebu?
Nakon carskog reza duže ćete ostati u bolnici i oporavak će trajati duže nego nakon prirodnog porođaja. Također, budući da je to prava operacija abdomena, postoji opasnost od infekcija, gubitka krvi i tromboze. Ponekad može otežati i dojenje jer ćete možda trebati pomoć pri podizanju bebe.

porođajna doba, intervencije na porodu

VAKUUM

Što je to?
Mekana silikonska kapa koja s jedne strane ima cijev.
Kada je potreban?
Kada se beba zaglavi ili izlazak predugo traje, a vi ste iscrpljeni od tiskanja.
Kako se izvodi?
Liječnik će pričvrstiti kapu na glavu vaše bebe dok je ona još u porođajnom kanalu. Zrak se polagano izvlači kroz cijev kako bi se kapa čvrsto priljubila uz tjeme i nježno vukla bebu van. Izvlačenje vakuumom obično traje oko 10 minuta.
Ima li posljedica za mene i moju bebu?
Izvlačenje vakuumom može blago iskriviti bebinu glavicu, no ona bi se nakon nekoliko dana trebala vratiti u svoj normalan oblik.

VIŠE – Zašto porod boli i što vi možete učiniti?

SYNTOCINON – DRIP

Što je to?
Syntocinon je sintetička inačica prirodnog hormona oksitocina koji je odgovoran za kontrakcije maternice, poznatiji kao drip. Daje se intravenozno u vaš krvotok.
Kada je potreban?
Syntocinon će vam dati ako trudovi traju duže vrijeme i počinju jenjavati ili posve prestanu, a grlić maternice se nije otvorio. On će ubrzati kontrakcije i otvaranje.
Kako se daje?
Ako liječnik tako odredi, Syntocinon će vam dati intravenozno kroz kapaljku.
Ima li posljedica za mene i moju bebu?
Trudovi će vrlo brzo ojačati i bit će učestaliji, a to će grliću maternice pomoći da se otvori te će se porod ubrzati. Međutim, to može značiti i da ćete trebati više sredstava protiv bolova i, posljedično, više intervencija.

intervencije na porodu,skokovi u razvoju, plač, beba

EPIZIOTOMIJA

Što je to?
Rez kojim se presiječe međica, koža između vagine i anusa, kako bi se proširio otvor kroz koji beba izlazi.
Kada je potrebna?
Potrebna je kod preuranjenog poroda ili kada beba pokazuje znakove stresa i treba vrlo brzo izaći, a ponekad i ako u zadnjem stadiju poroda nastanu teškoće jer bebina glavica ne može proći. Prije 25 godina epiziotomija se primjenjivala gotovo kod svih poroda, no danas je mnogo rjeđa.
Kako se izvodi?
Ako niste primili epiduralnu analgeziju, možda ćete trebati lokalnu anesteziju. Potom će vam napraviti mali rez pokraj vaginalnog otvora. Nakon što se beba rodi, ranu će zašiti razgradivim koncem.
Ima li posljedica za mene i moju bebu?
Osim rane, epiziotomija bi mogla oslabiti mišiće dna zdjelice ili oštetiti mišiće koji kontroliraju anus više nego što bi ih oštetilo prirodno puknuće međice.

FORCEPS

Što je to?
Veliki metalni instrument dugačkih ručaka koji pomalo sliči hvataljkama za salatu. Upotrebljava se kada se beba zaglavi i potrebno ju je izvući.
Kada je potreban?
Nakon neuspjelog poroda vakuumom.
Kako se izvodi?
Liječnik će uvući forceps u vašu vaginu i njime obuhvatiti djetetovu glavu. Kod sljedeće će kontrakcije nježno povući bebu dok vi tiskate.
Ima li posljedica za mene i moju bebu?
Intervencija forcepsom u hrvatskim se rodilištima izvodi vrlo rijetko i preporuča se isključivo nakon neuspjele ekstrakcije vakuumom. Mama i beba mogu imati modrice i osjećati se natučeno.

Foto: Freepik