Trudnoća i porođaj

Zašto porod boli i što vi možete učiniti?

porod boli

Porod boli. I to je jedna od životnih činjenica koje su istinite i koje nitko ne može osporiti.

Glumica Kirstie Alley u filmu Gle tko to govori zorno je opisala porod legendarnom rečenicom: „Pokušajte vi istisnuti nešto veličine lubenice kroz rupu veličine limuna, pa da vidim hoćete li izgledati seksi?“ Porod boli i to je to, ali postoji puno načina i tehnika koje će vam tu bol olakšati.

Porod boli

Ali nije tu samo riječ o razlici u veličini bebe i njezina izlaznog puta. Treba imati na umu i bebin položaj. Tijekom poroda bebina glavica punom snagom udara u vašu zdjelicu, kažu ginekolozi.

A tu su i trudovi. Nakon devet mjeseci rasta, maternica je najveći mišić u vašem tijelu, i naravno da ćete osjećati njezine kontrakcije.
Porodničari tvrde da trudovi koji traju do jedne minute, s prekidom od samo jedne ili dvije minute, onemogućuju protok krvi do materničnog mišića, što rezultira jakim grčem. Prvorotkinje te bolove obično doživljavaju jačima nego one koje su sve to već proživjele, jer iskusnije mame imaju osjećaj da ipak vladaju situacijom.

No, do 10 posto žena nema bolan porod niti im je potrebno bilo kakvo sredstvo protiv bolova. Žene koje su u dobroj formi također trebaju manje analgetika, možda zato što im tijelo lakše otpušta endorfine, prirodna sredstva našeg organizma protiv bolova.

Mnoge žene osjećaju manje bolove tijekom drugog porođajnog doba, kad istiskuju bebu, u usporedbi s dužim, prvim porođajnim dobom, kad se grlić maternice širi. ome je možda tako zato što je drugo porođajno doba kraće i izravno povezano s porodom.

Pozitivna bol

Porod boli, ali to može biti i pozitivina bol. Daje nam znakove o tome u kojem smo stadiju rađanja. Što su jači bolovi, to smo bliže porodu. Bolovi također oslobađaju hormone koji pomažu otpustiti endorfine.

Naravno, količina boli koju možemo podnijeti varira. Neki stručnjaci to povezuju s našom tjelesnom građom, a neki pak ističu različite mentalne sklopove ljudi ili kulturalne razlike.

Tako pacijentice sa Srednjeg istoka ili Japana gotovo nikad ne traže epiduralnu anesteziju. To za njih jednostavno nije opcija. Stručnjaci savjetuju da u pogledu porođajnih bolova odbacite sve predrasude – jer nećete znati kako će oni utjecati na vas dok ih ne osjetite.

No, uvijek treba imati na umu da je cilj porođaja roditi bebu, onu koju ste iščekivali devet mjeseci i kojoj se toliko veseliti i već volite. Stoga, porođaj ne bi trebao biti negativno iskustvo. Napravite sve što je u vašoj moći da to tako i bude.

pitajmamu-zasto-porodaj-boli

Hormoni su krivi za sve

Mamini i bebini hormoni zajednički zajednički djeluju na početak poroda.

  • Prvi od njih je oksitocin, on će biti prvi koje će tijelu javiti da je vrijeme za porod i tako što će započeti trudove. Tijekom početnih trudova će biti manje, a postupno će se pojačavati prisutnost u tijelu kada je vrijeme za rađanje.
  • Endorfini su hormoni koji se otpuštaju kada nas nešto boli. Razina endorfina će rasti kako će napredovati porod, a vrhunac će doseći kada će vas najviše boljeti, prilikom izlaska bebe iz porođajnog kanala.
  • Adrenalin je hormon koji svi dobro poznajemo, a izlučuje se kada se nalazimo u situaciju gdje se borimo za preživljavanje. Ako žena osjeća veliki strah od porođaja tijelo će proizvoditi više adrenalina zbog čega se može usporiti porod, stoga je vrlo važno osigurati si mir i podršku!
  • Prolaktin je hormon koji se naziva i “majčinski”. On je najvažniji pred kraj trudnoće kada se tijelo priprema za dojenje, a vrhunac će doživjeti na porodu i u prvim danima dojenja.

pitajmamu-zasto-porodaj-boli

Plan poroda

Plan poroda je suvremena metoda planiranja događanja koji će se odvijati na vaš sretan dan. Plan poroda uključuje podatke o tome tko će s vama biti u rađaoni, želite li sredstva protiv bolova, podatke o vašem zdravstvenom stanju, kakav porod želite (na stolcu, u vodi…) i ostale bitne sitnice koje život znače.

I zapamtite, ako vam stomatolog daje injekciju kada vam vadi zub, zašto vam i porodničar ne bi olakšao jer, složit ćemo se, porod boli.

LIJEKOVI PROTIV BOLOVA

EPIDURALNA ANALGEZIJA (MOBILNA EPIDURALNA ANESTEZIJA)

Riječ je o gotovo istome postupku kao kod klasične epiduralne anestezije, ali kod ovoga je postupka doza lijeka manja, pa možete ustati i hodati.
Sjajno je ako uspijete izdržati i ostati mobilni, ali to može biti teško jer ćete biti u napasti da tražite dodatnu dozu sve dok ne dođete u stanje u kojem ne osjećate ništa. Također, oprema za ovaj postupak, koja uključuje kateter i infuziju, može otežati vaše kretanje.

PETIDIN

Ove bi vam opijate mogli ponuditi tijekom prvog porođajnog doba, kad vam se trudovi postupno pojačavaju. Obično ih daju primalje u obliku injekcija u bedro ili stražnjicu ili vam je mogu dati kroz kateter (cjevčicu s iglom koja ostaje uglavljena na vašem ručnom zglobu), koje se zatim mogu po potrebi i ponoviti. Ovaj se lijek može brzo primijeniti, brzo djeluje i pomaže vam da odgodite epiduralnu ili je posve izbjegnete ako su vam trudovi prejaki i ne možete ih podnijeti bez lijekova.
Ipak, od njih bi vam moglo biti mučno, a budući da prolaze kroz posteljicu, vaš bi beba zbog njih mogla biti pospana sljedećih nekoliko dana.

SMANJENJE BOLOVA BEZ LIJEKOVA
TEHNIKE DISANJA

Pravilno, ustaljeno disanje pomoći će vam da ostanete smireni i kontrolirate hormone u svome tijelu. Ako ste opušteni, otpuštate oksitocin, hormon koji potiče trudove.
Ali čim se uzrujate, počet ćete stvarati adrenalin, hormon „bori se ili bježi“ koji sprječava kontrakcije. Dišite sporo i u pravilnim razmacima, vodeći računa o tome da vam izdah traje duže od udaha kako biste izbjegli hiperventilaciju.

POROD U VODI

Mnoge žene legnu u toplu kupku već kod kuće, ili se odluče na rađanje u vodi – ako im je dostupno.
Nakon 20 minuta u vodi razina endorfina u organizmu počinje rasti. Ključno je da u pravome trenutku uđete u kadu. Neke primalje ne dopuštaju ženama da uđu u vodu ako nisu otvorene pet centimetara, jer to može usporiti porod. No u Hrvatskoj nema puno rodilišta gdje je moguć.

Foto: Pixabay, Freepik