Trudnoća i porođaj

Zašto se neke žene odluče za kućni porod?

Pitajmamu Kućni Porođaj

Kućni porod nosi neke prednosti ako trudnoća nije visokorizična

Nekada davno, žene su rađale kod kuće. Svima je to bilo normalno. Bolnice, kao mjesto za rađanje djece postale su prisutne u 20. stoljeću. Unatoč razvoju, modernoj tehnologiji i medicini, sve se veći broj žena ipak odlučuje za kućni porod. Slagali se s takom odlukom ili ne, mi vam donosimo razloge žena koje su se odlučile baš na taj korak.

Sigurnost na prvom mjestu

Žene koje se odluče na kućni porod jako su dobro informirane. Istraživanja pokazuju da je veća vjerojatnost da će žena imati ugodan i uspješan porod u poznatom okruženju, a ne u bolnici. Manja je i vjerojatnost da će bebe rođene kod kuće, prirodnim putem bez ikakvih komplikacija imati problema s disanjem.

Usto, nisu izložene nikakvim lijekovima, a preplavljene su bakterijama iz mamina tijela i kućnog okoliša što dobro djeluje na pokretanje imunosnog sustava. Naravno, treba paziti da trudnoća nije visokorizična.

Birate tko će biti uz vas

U bolnici teško da možete izabrati nekog liječnika da bude uz vas ili bilo koju osobu s kojom ste razvili odnos pun povjerenja. Kod kuće, žene mogu izabrati podršku koju žele, najčešće su to primalja ili doula koje već imaju iskustva s takvom vrstom poroda. 

Bez intervencije

Samo tri do pet posto žena koje rode u bolnici imaju posve prirodan porod bez upitno potrebne medicinske intervencije i lijekova – dakle bez dripa, epiduralne i nepotrebnih vaginalnih pregleda.

Kućni porod znači pak minimalno uplitanja i interveniranja. 

Negativna prethodna bolnička iskustva

Loše iskustvo na prethodnom porodu u bolnici mnoge je žene na žalost natjeralo da potraže neke druge opcije. Odabiranjem kućne varijante žene žele povratiti osjećaj kontrole i osnažiti se te doživjeti ljepše i pozitivnije iskustvo.

Kontroliranje iskustva poroda

Žene koje rađaju kod kuće vide sebe kao aktivne sudionice cijelog procesa. Uza se žele osobe koje će poštivati njihove želje i odluke. Primalja koja sudjeluje na porodu vidi obitelj kao odgovornu osobu i ravnopravnog sudionika u odlučivanju, a ona sama tu je da informira i pruži svoju stručnu pomoć. 

Prednosti ovakve vrste poroda su što trudnica može zatražiti od primalje da ju drži ili masira tijekom svakog truda ili pak da sjedi u drugoj sobi i čeka da ju pozove. Svaka je odluka na budućoj majci, a to je ono što mnogim ženama pruža dodanu utjehu i snagu. 

Sve je u okolišu

Žene koje rađaju kod kuće znaju koliki utjecaj ima okoliš na cjelokupni doživljaj. Jer tko ne želi biti na mjestu na kojem se osjeća ugodno i gdje ga podržavaju? 

Za vrijeme poroda ženino tijelo proizvodi oksitocin koji potiče kontrakcije. Taj hormon proizvodi se učinkovitije kada se žena osjeća sigurno, mirno i neopterećeno. Svakoj rodilji potreban je osjećaj da se može potpuno otvoriti porodu, raditi što hoće, kada i kako da bi si olakšala bolove. u bolnici uz stalne kontrole i naputke, to ipak nije izvedivo. 

Bez odvajanja nakon poroda

Nakon poroda djetetova je najjača potreba biti s majkom. Na majčinim grudima ono osjeća sve ono što treba – sigurnost, toplinu, nježnost. Majka koja je rodila kod kuće može biti uz svoje dijete na način da mu se nakon porođaja ne prereže odmah pupčana vrpca već se ostavi da krv još neko vrijeme pulsira kroz nju. Tako se osigurava dodatno željezo i matične stanice za bebu. 

Postporođajna udobnost doma

Nakon poroda nema ništa ljepše nego ušuškati se sa svojim novorođenčetom, popiti šalicu čaja i otići pod tuš. Kod kuće je sve to i moguće, nema stresnog pakiranja za bolnicu te potom gledanja imate li uza se sve što je potrebno. 

Usto, bolnička rutina, vizite, postporođajna buka i gužva mogu uzrokovati da se neke žene osjećaju stresno i neudobno što može otežati dojenje i povezivanje. 

Foto: Freepik