Trudnoća i porođaj

Termin poroda je blizu i vlada panika – evo što trebate znati

pitajmamu-termin.jpg

Termin poroda sve vam je bliži, a oko vas je kaos – važno je da ostanete smireni 

Svaki čas biste mogli roditi, a zbog situacije oko vas to vam sigurno nije lako niti ugodno. Što ako se zarazite? Kako se čuvati? Koje mjere predostrožnosti poduzeti? Ova situacija još je svima nova, pa niti liječnici ne znaju sve, a informacije kojima raspolažu ne mogu se uvijek primijeniti na svakoga.

Evo što su stručnjaci do sada otkrili o porodu u vrijeme pandemije koronavirusa.
Zaražena mama neće bebi prenijeti virus

Nova, doduše studija pokazuje ohrabrujuće rezultate da mama zaražena virusom Covid-19 isti ne prenosi na svoju bebu. Mala studija provedena je na zaraženim ženama u Kini. Njihova novorođenčad je bila zdrava. Treba također napomenuti da su ta djeca rođena carskim rezom jer se smatra da je mogućnost prijenosa bolesti time dodatno smanjena.

Novorođenče s virusom

Za sada je u Londonu rođena jedina beba pozitivna na Covid-19, no ne zna se još uvijek je li zaražena preko posteljice ili se zarazila po rođenju. Najnovija saznanja su da su i mama i beba u dobrom zdravstvenom stanju.

Kako se štititi u trudnoći?

Najbolje je da se o svemu savjetujete sa svojim liječnikom koji će znati koje su smjernice izdane baš za trudnice. No, imajte na umu da su trudnice proglašene „rizičnom skupinom“, te se trebate pojačano čuvati. Simptome kao što su kašalj, temperatura i slično trebate prijaviti svom liječniku.

Izbjegavajte izlaske iz kuće koliko je god moguće, ako idete u šetnju, odlučite se za prirodu gdje znate da nema puno ljudi.

Zaražena trudnica – kako izgleda porod

Prema podatcima prikupljenima izvana, zaražena trudnica rađa u izolaciji a ljudi koji brinu o njoj, zaštićeni su odgovarajućim maskama. Posjeta rodiljama  gotovo da i nema, te ih se potiče na korištenje alternativnih sredstava komunikacije, kao što su video pozivi i slično.

Najčešće je partner taj koji želi posjetiti mamu i bebu, no treba biti oprezan ako spada u rizičnu skupinu. Morat će se pridržavati bolničkih pravila i slijediti protokol određen u takvim situacijama, od pranja ruku do dezinfekcije ili oblačenja zaštitnog odijela. Rodilja se pak može zaštititi maskom i tako spriječiti prijenos zaraze.

Treba imati na umu da se zdrav partner može brinuti o novorođenčetu dok se zaražena rodilja oporavlja i boravi u karanteni.

Kako se boriti sa stresom?

Nema pametnog i univerzalnog lijeka. Informirajte se i svakako posavjetujte sa svojim liječnikom oko mjera koje možete poduzeti. Čuvajte svoju energiju i obratite pažnju na okidače stresa – izbjegavajte ih što više možete. Teško je to ostvariti, ali pokušajte ne razmišljati previše unaprijed. Pustite da vaša trudnoća teče iz dana u dan. Budućnost ne možete predvidjeti, a nema smisla unaprijed se nervirati i tako do kraja termina.

Ako ste se odlučili za izolaciju – provedite ju radeći stvari koje volite i koje vas opuštaju. Crtajte, čitajte, gledajte filmove, pišite dnevnik, uživajte na terasi ili kuhajte.

Foto: Freepik