Trudnoća i porođaj

Kako potaknuti trudove – 10 prirodnih načina

kako potaknuti trudove

Smatra se da je žena prešla termin za porod kada pređe 42. tjedan trudnoće.

Kako će vam se približavati termin poroda svako jutro ćete se buditi s mišlju „danas mora biti taj dan“ ali taj dan nikako da dođe. Donosimo vam 10 prirodnih načina kako potaknuti trudove.

No, prije nego što krenete čitati imajte na umu da su ovi savjeti za potaknuti trudove samo pomoć i ne garantiraju uspjeh. Sve preporučene vježbe moraju se izvoditi nježno i lagano, te se između dvije vježbe potrebno odmoriti. Niti jedan od ovih savjeta nemojte prakticirati prije 40. tjedna trudnoće.

     1. Pilates lopta

Ako je bebica u trbuhu okrenuta leđa-na-leđa naslonite se leđima na loptu tako da vam koljena budu u ravnini s trbuhom i tako se „odmarajte“ minutu- dvije. Ta pozicija bi trebala bebu potaknuti da se okrene u poziciju leđa-na- trbuh.

Pokušajte klečati na koljenima i nagnuti se preko lopte, koliko god vam trbuh dopušta. Ova pozicija trebala bi bebu natjerati da se okrene u poziciju leđa-na-trbuh, iako bebe možda neće ostati u tom položaju do poroda, ta poza bi ga trebala potaknuti na pripremanje za porod, a vama olakšati bolove u leđima.

        2. Akupresura

Akupresura je već stoljećima poznata kao metoda neinzvazinog otklanjanja boli pritiskom na određenu točke na tijelu. Između ostaloga, akupresura pomaže u otklanjanju jutarnjih mučnina i krvarenja tijekom rane trudnoće.

No, prije nego što posjetite salon za akupresuru provjerite imaju li osobe koje će vas stiskati potrebnu edukaciju i kvalifikacije, kako ne bi učinili više lošega nego dobrog. Pritisak na neke određene točke na stopalima i nogama može dovesti do grčenja maternice odnosno trudova.

       3. Bosiljak

Bosiljak je vrsta biljke, osim što je začin, koja se naziva emmenagogo što znači da potiče menstruaciju. Ako ste prešli termin, skuhajte neko fino jelo, ubacite bosiljka i čekajte da vas beba pozdravi.

      4. Začinjena hrana

Iako djeluje kao bapska priča, začinjena hrana doista može potaknuti trudove i porod i to na način da će prvo malo uznemiriti vaš probavni sustav, koji će posljedično potaknuti vašu maternicu na kontrakcije. No, pazite da ne pretjerate kako ne bi požalili kada vas klistiraju prije poroda, ali i kako ne bi uznemirili bebicu s previše čilija.

       5. Stimulacija bradavica

Stimulacija bradavica je najučinkovitiji način poticanja poroda. Stimulacijom će se u vašem tijelu početi oslobađati oksitocin, koji će pak u maternici stimulirati trudove.

      6. Banane

Banane su krcate kalijem koji je ključan za kontrakciju mišića u tijelu, pa tako i maternice. No, pripazite s unosom banana jer kalij isto tako zatvara.

       7. Datulje

Studije koje su rađene na manjem broju ispitanica pokazale su da konzumiranje 6 datulja na dan pomaže pri otvaranju cerviksa, što je zaista dobar put za porod koji neće trajati dugo.

       8. Seks može potaknuti trudove

Seks kao i stimulacija bradavica oslobađa oksitocin hormon koji će pak u maternici stimulirati trudove i potaknuti porod. Također, sperma sadrži tvar koja se zove prostaglandin koji pomaže pri omekšavanju i otvaranju cerviksa.

      9. Plesanje

Zaplešite s partnerom da pomognete bebici da se što prije odluči izaći van. Lagani pokreti kukovima bebi bi trebali biti signal da se konačno pokrene.

      10. Ananas

Ananas sadrži enzim bromeliad koji pomaže pri opuštanju cerviksa, a također stimulira mišiće u trbuhu koji će vam itekako trebati prilikom poroda.

Foto: M&B, Pexels