Trudnoća i porođaj

Je li porod počeo: znakovi da beba stiže

porod poceo

Proveli ste otprilike 40 tjedana pripremajući se na dolazak vaše nove omiljene osobe i sad vam se čini da je svaki neobičan trzaj upravo početak trudova i znak da je porod počeo. Je li počeo?

Niti jedan porod nije isti kao bilo koji drugi. Ne čudi stoga da mnoge trudnice s nestrpljenjem i nesigurnošću čekaju taj važan trenutak kad će osjetiti znak da je porod počeo. Ipak, lako se prevariti. Posebno zato što je svaka žena pogledala sigurno mnoštvo filmova u kojima trudnici dramatično puca vodenjak.
No, je li to jedini znak za jurnjavu prema bolnici?

  1. Beba se spušta

Ovo je jedan od ranijih znakova da je porod blizu – beba se spušta niže, prema dnu zdjelice i trudnica to ponekad može osjetiti. No, trik je u tome što se ovo može dogoditi i nekoliko tjedana prije nego porod počne, ali i tek nekoliko sati. Beba se spusti bliže „izlazu“ kako bi se spremila za porod, a za ženu to znači manji pritisak na dijafragmu, ali veći na mjehur.

  1. Jaki i redovni trudovi

Maternica se tijekom cijele trudnoće priprema za porod, pa žena tako može tijekom većeg dijela trudnoće osjetiti lakše kontrakcije. No, pravi trudovi javljaju se uglavnom s pravilnim razmacima i jači su od lažnih kontrakcija. Okvirno pravilo je – ako se javlja više od šest trudova u sat vremena i ako postaju jači, te se javljaju u određenim intervalima – beba je na putu.

Lažni trudovi, tzv. Braxton-Hicksove kontrakcije, ne javljaju se s pravilnim razmacima i s vremenom prestaju.

  1. Pucanje vodenjaka

E, to je ono filmsko. Osim što najčešće ne izgleda baš kao da je nekoliko litara vode pljusnulo na pod u sekundi. Nakon pucanja vodenjaka mogu proći i dani prije nego porod počne. Iako ne morate iste sekunde juriti u bolnicu, kad vam se to dogodi svakako se savjetujte s ginekologom koji će vam savjetovati što učiniti po boji i mirisu plodne vode.

  1. Bol u križima i grčevi

Ovo je jedan od klasičnih simptoma trudova i znak da je porod počeo. Žena može osjetiti povećani pritisak na zdjelicu ili grčeve, a moguće i tupu bol u križima.

  1. Krvavi vaginalni iscjedak

Nekoliko dana prije nego počne porod trudnica može primijetiti krvavi iscjedak. On je posljedica otpuštanja sluzavog čepa koji zatvara cerviks tijekom trudnoće. Kako se cerviks opušta u pripremi za porod, tako čep ispadne i trudnica ga može, ali i ne mora primijetiti.

  1. Povraćanje ili proljev

Neke trudnice, iz neobjašnjivog razloga, na početku poroda imaju učestalu i meku stolicu, dok neke čak i povraćaju.

Foto: Freepik