Trudnoća i porođaj

Trudnoća vas mijenja – provjerite kako!

trudnoća vas mijenja

Jeste li nedavno prošli pokraj osobe koja prosi i jedva odoljeli da ne ispraznite novčanik? Reciklirate li više ili nastojite kupovati domaće? 

Trudnoća vas mijenja, pa dobro došli na početak 40-tjednog razdoblja nove svjesnosti, u kojemu ćete svladavati životne lekcije o okolišu, odgovornom roditeljstvu i zdravoj prehranu, a sudionice dobivaju prvorazrednu nagradu: novi pogled na svijet (i bebu!).

Je li za sve kriva trudnoća?

Trudnoća je moćno razdoblje tranzicije u kojemu ćete temeljito preispitati sebe, svijet i svoje odnose. Stoga ćete, osim učenja o praktičnoj strani majčinstva, možda shvatiti kako se i pogled na gotovo sve u vašem životu i oko njega počinje mijenjati. Za početak ćete razmišljati o svijetu u koji donosite novi život i svojoj odgovornosti za njega.

To može obuhvatiti mnogo toga: od kvalitete hrane koju jedete do kemikalija u boji kojom ćete oličiti zidove dječje sobe.

U skladu s time pazit ćete da što manje onečišćujete okoliš i postati ljubazniji prema neznancima.

Rezultati novijih istraživanja pokazali su kako hormoni trudnoće izravno utječu na osjetljivost ženinih sustava za procesuiranje emocija, zbog čega ćete se osjećati ranjivijima i imati više suosjećanja za druge.

Najveća životna lekcija

Mogli biste i dublje razmišljati o svom emocionalnom zdravlju te željeti poboljšati odnose ne samo s bliskim osobama nego i s onima koje čak i ne poznajete.

Psiholozi tvrde da razlog tome nisu samo hormoni nego i činjenica da ćete postati majkom. Vaše su oči i uši otvorenije za svijet oko vas i postajete osjetljiviji na patnju. Vidite li dijete u nevolji, odmah u istoj situaciji zamišljate svoju bebu i želite pomoći. Možda se baš zato brojne slavne žene uključuju u razne humanitarne akcije nakon što dobiju vlastitu djecu.

Koji trudnički mozak?

Trudnoća donosi i druge prednosti, na primjer pojačan oprez. Kad žena zatrudni, njezin se mentalni sklop mijenja gotovo odmah. Steroidni hormoni koje proizvodi posteljica u razvoju također pripremaju najvažniji organ u vašemu tijelu – mozak – za brigu o djetetu.

Trudnice ne postaju zaboravljive i usporene, već moraju biti oprezne i usredotočene na brigu o bebi. U sredini trudnoće dolazi do naglog povećanja razine progesterona, zbog čega ćete doživljavati prave eksplozije kreativne energije.
To je kao svojevrsno “čišćenje” svega nepotrebnog u životu kako biste postali superučinkoviti u svemu što radite.

Smatra se da neprekidno zaboravljanje stvari, za koje postoji i popularan naziv “trudnički mozak”, nije ništa drugo doli posljedica umora u prvom tromjesečju.
Revolucionarno istraživanje kalifornijskih znanstvenika,  otkrilo je kako hormoni trudnoće, osobito oksitocin, povećavaju neurone i tako osnažuju mozak te poboljšavaju pamćenje i sposobnost učenja. Izazov majčinstva tako je postao “revolucija za mozak”.

Nove kreativke

Bez obzira na to volontirate li u nekoj od udruga za pomoć djeci ili u skloništu za napuštene životinje, trudnoća i majčinstvo naučit će vas mnogočemu novom. Sjajno je znati da imate mozak za to.

Ubrzajte svoj (netrudnički) mozak

1 Nastavite učiti
Upišite se na internetski tečaj nečega što vas je oduvijek zanimalo. Možete naučiti nove vještine i raditi vlastitim tempom u slobodno vrijeme.

2 ‘Gnijezdite’ se zdravo
Dezinficirate svoj dom, stare stvari zamjenjujete novom i ekološkom alternativom, bez obzira na to je li riječ o bojama, sredstvima za čišćenje ili električnim napravama. Puni ste energije? Napravite nešto za zajednicu i pomozite u uređivanju parka ili dječjeg igrališta.

3 Pokrenite projekt
Mnoge žene tvrde kako su u trudnoći stekle novu svijest, sanjale žive snove ili osjetile potrebu da nešto proizvedu. Iskoristite to za pokretanje kreativnih projekata poput dječje sobe iz snova ili pisanja priče o sebi za svoju bebu.

4 Potaknite promjenu
Ako vam je dosta trenutačnog posla, iskoristite ovo razdoblje za istraživanje novih poslovnih ideja. Brojne su žene pokrenule vlastite poslove tijekom trudnoće. Kako se sad često družite s drugim budućim mamama, provjerite bi li vam se koja od njih pridružila.

Foto: Unsplash