Trudnoća i porođaj

Trudnoća: tajna veza mame i bebe

veza mame i bebe

Preporučujemo vam da tijekom trudnoće što više osluškujete svoju bebicu. Tako ćete od najranijih tjedana trudnoće stvoriti vezu mame i bebe.

Veza mame i bebe će se nastaviti i nakon rođenja. Stručnjaci su potvrdili da bebe u majčinoj utrobi itekako reagiraju na majčine, ali i vanjske, podražaje. Primjerice, otkrili su da će se bebe između 32. i 36. tjedna hvatati za uši ako čuju bijele šumove, što pokazuje da čak i tako malene bebe imaju svijest o svome tijelu, odnosno da znaju da ušima slušaju. Isto tako, bebice u 36. tjednu otvaraju usta u ritmu s glazbenim podražajima koje osluškuju. Možete biti sigurni da im nije dosadno, već da sve više uče kako se približava termin poroda.

VJEŽBAJTE PRISUTNOST

Kako biste naučili što vašu bebu stimulira, morate vježbati prisutnost i dosljednost. To znači da ćete vježbom naučiti na što i kako vaša bebica reagira. Čini li vam se da dijete miruje dok se krećete ili, primjerice, dok spavate, ima tulum? Sve te znakove pratite, možete ih čak zapisati, i započnite malu avanturu razgovora sa svojim klincem.

> VIŠE – Trudnoća po tjednima

Veza mame i bebe veća je nego što mislite. Iskoristite vježbu prisutnosti kako bi se od najranijih dana povezali sa svojom bebom.

STIMULIRAJTE OKUSNE PUPOLJKE

Iako imate različite probavne sustave, vaša beba može okusiti hranu koju jedete preko plodove vode koju guta u trećem tromjesečju. Tako ćete primjerice od sestra na CTG-u ili ultrazvuku čuti da vas šalju pojesti malo čokolade kako bi se beba razbudila. No bebice će se isto tako ritati ako pretjerate s češnjakom ili čilijem. Također, hrana koju ste često jeli tijekom trudnoće sviđat će se vašem malcu ikada počne jesti krutu hranu. Tako da, ako ste jeli uglavnom slano, možete očekivati da će vaš malac biti ljubitelj slanoga kasnije u životu. To je zato što ste mu dominantnom hranom stvorili specifičan osjećaj prema tom okusu.

Tajna veza mame i bebe koju ćete stvoriti vi i vaša beba bit će direktno povezana s hranom. Samo razmislite o tome – vi ga uvijek hranite: prvo u trudnoći, pa nakon toga dojenjem/ bočicom, pa prvim kašicama…

> VIŠE – Razvoj bebe iz mjeseca u mjesec

UPOZNAJTE GA S OBITELJI

Vrlo je važno da vaše maleno od najranijih dana bude upoznato s ostatkom obitelji. Pogotovo s vašim partnerom. Veza mame i bebe u nekom se trenutku treba protegnuti i na tatu i na starijeg brata ili seku.  Što vam se više približava termin porođaja, to će vaša bebica više komunicirati s tatom, starijom sestrom ili bakom. Pratite kako reagira na različite glasove i uskoro ćete shvatiti da čak i tako maleno biće raspoznaje glasove ljudi oko sebe.

OPISUJTE SVOJ DAN

Kada čistite, pričajte; kada čitate, čitajte na glas; kada pjevate, pjevajte bebici. Što god radili, pričajte. Beba vas čuje i reagirat će na vaše pričanje, možda će to biti nježno lupkanje nožicom ili pak okretanje i rastezanje kada plešete, ali sve su to znaci da vas beba sluša i da uživa. Pričajte i o njoj, što ćete sve raditi kada se rodi, što ste joj kupili i kamo ćete ju voditi, pa nastavite kad se rodi i uživajte u tome što ćete barem sljedećih nekoliko godina imati nekoga tko će vas uvijek slušati.

veza mame i bebe

ZAMISLITE SVOJU BEBU

Kada ujutro ustanete, započnite dan tako da opipate svoj trbuščić i pokušate otkriti gdje je vašemu malcu glava, a gdje su ruke. Pipkajte trbuh i osluškujte svoju bebu i njezine pokrete, pokušajte ju čak stimulirati laganim pritiscima po trbuhu.

ZAPIŠITE SVOJA OPAŽANJA

Započnite pisanje trudničkog dnevnika. Zapišite sve svoje misli, osjećaje, faze rasta vašeg djeteta. Kako je reagiralo na koju hranu i što voli, a što ne. Sve će vam to nakon rođenja biti lijepo pročitati, a kasnije u životu bit će lijep poklon za vašega sina ili kćer. Veza mame i bebe nikada se ne prekida i uvijek će ostati prisutna – u svim uvjetima.

NOSITE SVOJ TRBUH U RUKAMA

Što će se trudnoća više primicati kraju, to će vam biti lakše obuhvatiti trbuh i lagano ga zibati – baš kako ćete zibati dijete kada se rodi. Zanimljivo je spomenuti, a potvrđuje činjenicu da bebe obožavaju dodire, da blizanci namjerno pružaju ruke jedno prema drugom kako bi se dotakli. Također, bebe u trbuhu često drže pupčanu vrpcu i osluškuju otkucaje srca. Što više budete dirali svoj trudnički trbuščić, to će biti jača veza mame i bebe, pa će vam i početak zajedničkog života proći lakše.

Foto: Unsplash