Trudnoća i porođaj

Seks u trudnoći – za svaku promjenu raspoloženja

seks u trudnoći

Seks u trudnoći je preporučljiv i koristan, ako je trudnoća zdrava i trudnica se dobro osjeća.

U stanju ste prvo liti potoke suza uz ljubavnu TV-dramu, a već nakon sat vremena veselo gugutati nad preslatkom minijaturnom odjećom za bebu? Sve su trudnice iskusile promjene raspoloženja. Ali to nije jedino što zna varirati – i vaš libido može proživljavati uspone i padove. Postoji snažna povezanost vaših raspoloženja i želje za seksom u trudnoći, kažu psiholozi. Ali nemojte se brinuti ako iz vašeg ljubavnog života u potpunosti nestane strasti ili se odjednom osjećate uspaljeno – to se mijenja kroz cijelu trudnoću i drukčije je kod svake žene.

UGLAVNOM BEZOPASNO

No obično je uživanje u seksu bezopasno. Orgazam je zdrav i ne može naštetiti vašoj bebi. Ali, ako ste već imali pobačaj ili krvarenje, ili očekujete blizance, porazgovarajte sa svojim ginekologom o tome smijete li prakticirati seks.

Najvjerojatnije će vam savjetovati da izbjegavate odnose jedino ako imate predležeću posteljicu (stanje poznatije kao placenta praevia), kad je vaša posteljica položena preko ušća maternice i penetracija bi mogla prouzročiti krvarenje. S obzirom na to kako se osjećate, evo kako možete biti sigurni da ćete dobiti ono što želite.

“PREUMORNA SAM”

Je li zavlačenje pod poplun najveća akcija u spavaćoj sobi koju imate snage poduzeti? Hormoni trudnoće i jutarnja mučnina mogu vas iscrpiti, posebno ujutro i kasno navečer. Pokušajte ubaciti seks prije večere ili odvojiti vrijeme za akciju tijekom vikenda, kada ćete imati vremena uživati.

Trudnoća može utjecati i na vaš dnevni ritam. Možda ćete ići u krevet ranije, ali se češće buditi tijekom noći, posebno ako je beba u trbuhu aktivnija.

Seks se preporučuje kad vam je energija na vrhuncu i kad ste najbudniji.

To bi moglo biti baš u vrijeme kad vaš partner ide na spavanje ili kad se probudi, ali nitko ne kaže da seks treba biti maratonski i trajati dva sata. Katkad i jedan na brzaka može zadovoljiti vašu potrebu, dajući vam baš onoliko energije koliko vam je potrebno.

“MOJ NOVI IZGLED JE NEZGODAN”

Ako vam je seksualni život sve ograničeniji kako vam trbuh raste, možda je vrijeme da potražite nove omiljene poze. Morat ćete postati kreativniji – misionarska poza možda će postati nemoguća misija, ali savršeno je normalno nastaviti sa seksom sve do termina, ako to želite.

Pokušajte tako da ste vi u gornjem položaju (osim ako imate bolove u zdjelici) – to je savršena poza u kojoj ćete osjećati kako imate sve pod kontrolom, a ni trbuh vam neće smetati.

seks u trudnoći

Ako vodite ljubav u bočnom položaju, bilo da ste okrenuti jedno prema drugome ili da ste vi leđima okrenuti partneru, tada imate i potporu za svoj trbuh.

Ne možete li izbaciti iz glave činjenicu da je trbuh treća osoba, možete pokušati s obrnutim gornjim položajem: vi ste gore, ali okrenutih leđa prema partneru. On će biti usredotočeniji, a imat će i sjajan pogled na vaša leđa.

Ako želite seks bez penetracije, možete masturbirati, zajedno koristiti seksualne igračke ili jednostavno uživati u predigri.

Možete jedno drugome priuštiti oralni seks, ali pazite da vaš partner ne puhne u vas jer bi to moglo biti opasno. Sve će to vas i vašeg partnera zadovoljiti i nećete se brinuti što nije riječ o ludoj akciji.

‘ŽELIM SAMO PAŽNJU’

Ako ste navikli na nježnost prije seksa, možda ćete teško objasniti svome partneru da sada samo želite zagrljaj. Brinete li se da će vam se poljupci razviti u nešto više nego što vam u tome trenutku odgovara,  unaprijed s partnerom dogovorite osnovna pravila. Objasnite mu da ćete mu reći ako želite seks ili mu dati neki znak, poput kodne riječi. Tako ćete vi upravljati cijelom situacijom i moći ćete biti intimni a pritom nećete imati osjećaj da tjerate partnera od sebe.

Uvjerite ga da bi vas ovaj pristup doista mogao zbližiti. To će vas dodatno povezati. Bliskost može uključivati sve, od međusobnog razgovora i kontakta očima do grljenja i dodira.

Nježnost je dobra navika koju možete i započeti tijekom trudnoće.

Kad beba dođe, te će vam male geste pomoći da prebrodite prvih nekoliko mjeseci, kada ćete odjednom mnogo teže nalaziti vrijeme za sebe.

‘NE OSJEĆAM SE NIMALO SEKSI’

Nekima ćemo zbog tih novootkrivenih oblina biti privlačniji nego inače, dok će druge možda naše obline ostaviti hladnima. Zato je važno reći partneru kako se osjećate. Vrlo će vas vjerojatno iznenaditi njegova reakcija – mnogim su muškarcima trudne žene veoma zamamne. Potaknite ga neka vam priča što mu se sviđa na vašem tijelu kako bi vam poraslo samopouzdanje.

seks u trudnoći

SIGURNOST JE KLJUČ

Ako ste i dalje sigurni u sebe, pokušajte s neobičnim osvjetljenjem i lijepim donjim rubljem ili seksi topićima u kojima nećete izgledati nezgrapno. No važno je razlučiti seks u trudnoći od svega ostaloga u vašem trudničkom svijetu. Možda ćete biti nervozni, preokupirani poslom ili se osjećati frustrirano što kod kuće trebate pomoć za obavljanje svakodnevnih poslova pa ćete stvoriti emocionalnu barijeru koja će vam onemogućiti da se prepustite vođenju ljubavi. Komunikacija je ključna, pa sjednite sa svojim partnerom i porazgovarajte o svim problemima koji vas možda sada muče.

‘ODJEDNOM  OSJEĆAM POŽUDU’

Hormoni progesteron i estrogen povećavaju volumen krvi koji prolazi kroz vaše seksualne organe, zbog čega biste mogli biti stalno uzbuđeni. To također znači i pojačanu osjetljivost pa biste mogli mnogo lakše doživljavati orgazme. Iskoristite to u potpunosti tako da istražujete ono što vam se sviđa. Možda će to uključivati i traženje od partnera da vam dulje vrijeme stimulira klitoris. Ipak, neke žene postanu preosjetljive pa traže manji pritisak i manje izravnog kontakta.

Eksperimentirajte kako biste otkrili što vama najviše odgovara.

Možda će vaš partner uživati u ovoj povećanoj senzualnosti baš kao i vi, ali ako je suzdržan, nemojte odmah pomisliti da je to zbog vas. Možda se boji da bi mogao povrijediti bebu, što se neće dogoditi. Ili ga možda brinu druge brige, kao što su posao ili financije. Možda pita hoće li biti dobar otac. Razgovarajte s njim i podijelite svoje brige, to će vas zbližiti.

Foto: Freepik