Trudnoća i porođaj

Carski rez – vodič za svaki slučaj

"Moj je porođajni plan uključivao bazen, šumove oceana i TENS aparat", kaže Lovorka, mama tromjesečnog Borne. "Sve je dobro počelo, no nakon deset sati našla sam se na putu prema operacijskoj dvorani zbog carskog reza. Poslije sam se osjećala dobro, moj je dječak predivan i odmah smo se povezali. Ipak, bilo mi je teško jer uopće nisam bila spremna za to. Na trudničkom smo tečaju jedva dotaknuli temu o carskom rezu, a u knjigama koje sam čitala posvetili su mu samo stranicu-dvije. Da sam znala više, mislim da bih se manje bojala."

Vjerojatno ni vi ne planirate carski rez, a nadamo se da ga nećete ni trebati, no budući da otprilike svaki četvrti porođaj završi carskim rezom, dobro bi bilo da budete informirani. Svaka bi trudnica trebala znati kakva je to operacija i zašto se događa. Najvažnija je stvar imati na umu da carski rez nije neuspjeh niti katastrofa.  Ako ga budete imali, bit će to zato što će liječnici odlučiti da je to najsigurniji izbor za vas i za bebu.

HITNI ILI DOGOVORENI?

Carski se rezovi dijele u dvije kategorije: hitni, koji se provode neplanirano ako tijekom porođaja dođe do komplikacija, i elektivni, koji se planiraju i dogovaraju unaprijed. Lovorkin je primjer tipičan slučaj hitnog carskog reza. "Trudovi su počeli u predviđenom terminu, no trebalo mi je deset sati da se otvorim 4 cm i bila sam posve iscrpljena. Kada su se otkucaji Bornina srca usporili, bilo je odlučeno da je najbolje napraviti carski rez."

Do većine hitnih carskih rezova dolazi kada porođaj ne napreduje kako treba. Često je to zbog toga što se beba nalazi u nezgodnom položaju ili postoje naznake da je u opasnosti zbog promjena u radu srca ili zbog nedostatka kisika. S druge strane, elektivni se carski rezovi dogovaraju zbog različitih medicinskih razloga, uključujući naopak bebin položaj, spuštenu posteljicu (kada posteljica zatvara otvor maternice), trudnički dijabetes, visok krvni tlak i višestruke trudnoće.
Premda se u medijima često može pročitati i čuti kako su žene postale „prefine za tiskanje“, to je rijedak slučaj. Ako poneka i zatraži carski rez zato što se boji vaginalnog porođaja, liječnici će joj pokušati pomoći da prevlada svoje strahove.

⇒ Carski rez uzrokuje probleme s disanjem
 

U OPERACIJSKOJ DVORANI

Bez obzira na povod, tijek carskog reza uglavnom je isti. Ako je riječ o planiranom carskom rezu, ima više vremena za sagledavanje opasnosti, potpisivanje suglasnosti i tome slično. Kod hitnih slučajeva imate 30 minuta između odluke i porođaja, pa ćete suglasnost možda morati dati verbalno.

U svakom će vas slučaju odvesti u operacijsku dvoranu u kojoj će vas čekati tim stručnjaka. Među njima bit će anesteziolog i njegov asistent, porodničar i još jedan liječnik te jedna ili dvije sestre. Primalja će biti ondje da uzme bebu, a kod slučajeva visokog rizika, poput višestrukog ili preuranjenog porođaja, nazočan će biti i pedijatar.

U prvih će se pet minuta dogoditi mnogo stvari: odjenut će vam bolničku odoru, obrijati vam pubično područje, na obje će vam noge navući kirurške čarape koje sprječavaju trombozu, dat će vam aspirin i antibiotike, priključiti vas na intravenozni drip te umetnuti kateter u mjehur. Također, s anesteziologom ćete razgovarati o tome koja je anestezija najbolja za vas. Većina se carskih rezova izvodi uz spinalnu blokadu, epiduralnu analgeziju ili njihovu kombinaciju. Spinalna blokada je jedna injekcija koja se daje u kralježnicu i može se dati vrlo brzo. Priprema za epiduralnu duže traje, no za razliku od spinalne blokade, može se dopunjavati kako bi se izbjegli bolovi nakon operacije. Opća se anestezija u današnje vrijeme daje veoma rijetko. Nakon što anestetik počne djelovati, od susreta s bebom dijelit će vas samo minute.

OPERACIJA

Tijekom operacije ležat ćete na operacijskom stolu, a pregrada će vam zaklanjati pogled na ono što se događa ispod struka. Vaš partner može stajati uz vaše uzglavlje ili viriti na drugu stranu ako želi bolji pogled. Porodničar će napraviti 12-18 cm dug rez ispod vaše bikini linije i kroz trbušni zid ući u maternicu. Većina žena tada osjeti nešto poput povlačenja ili čeprkanja dok bebu izvlače van. Liječnik će vam pokazati bebu prije nego što je preuzme sestra radi pregleda. Potom će je vratiti  u vaš ili partnerov zagrljaj jer je dodir kožom o kožu veoma važan.

Kada beba izađe, porodničar će ukloniti posteljicu, a vas će zašiti spajalicama ili razgradivim koncem. Cijeli postupak traje oko 30 minuta, nakon čega će vas odvesti u privatnu sobu za oporavak kako biste se bolje upoznali sa svojom bebom. Unatoč mitovima, nema razloga zašto odmah ne biste mogli dojiti. Petra (37) rodila je troje djece carskim rezom i sve ih je dojila već nekoliko minuta nakon porođaja. "Primalja mi je pomogla da pronađem dobar položaj. Okrenula sam se na bok jer je nakon operacije teško držati bebu na trbuhu, i sve tri bebe odmah su počele sisati. Carski rez ne utječe na to i sjećam se kako sam bila beskrajno sretna u sobi za oporavak nakon operacije", prisjeća se Petra.

Nekoliko sati kasnije premjestit će vas u „normalnu“ sobu za rodilje, no vrijeme oporavka razlikuje se od žene do žene. Od početka biste morali moći sjesti s bebom u rukama. Ipak, saginjanje i dizanje bebe moglo bi vam biti prenaporno, što znači da će vam je morati predati u ruke sestra ili vaši posjetitelji. Kada je riječ o hrani, vodu možete piti dva do četiri sata nakon operacije, a nešto lagano pojesti nakon šest do osam sati. Također, poticat će vas da počnete hodati čim uzmognete, barem sljedeći dan, ako ne prije.
Većina će žena moći napustiti bolnicu unutar tri dana, a nakon pet sigurno – nema strogog pravila. Ipak, imajte na umu da ćete se neko vrijeme sporije kretati naokolo.

Porođaj nakon carskog reza

USKLAĐIVANJE S OČEKIVANJIMA

Carski rez velika je operacija i za većinu žena nije ono što su željele. Najveća prepreka povezivanju i dojenju nije sama operacija nego razočaranje što ga neke žene osjećaju nakon nje. Pomaže ako se usredotočite na činjenicu da ste oboje zdravi i sigurni, a to je ono što je doista važno.

Upravo tako razmišlja Lovorka: "Sljedeći ću put pokušati roditi prirodno, no ako nešto krene po zlu i opet završim na carskom rezu, neću to smatrati nikakvom katastrofom. Imam prekrasnu bebu i sve dok smo i ona i ja zdrave, nimalo ne marim kako je došla na ovaj svijet."

SMANJITE VJEROJATNOST ZA CARSKI REZ

-Izbjegavajte poticanje porođaja Ako je moguće, pričekajte barem 41 tjedan prije nego što odlučite otići na potaknuti porođaj.
– Tijekom trudova ostanite pokretni Bebina glavica na maternici pomoći će vam da se otvorite.
– Izbjegavajte restriktivne vrste sredstava protiv bolova Ako možete izdržati bez epiduralne, bit ćete pokretniji i lakše ćete stajati.
– Odgodite odlazak u bolnicu Istraživanja pokazuju da žene koje u bolnicu stignu kada su otvorene 3-4 cm imaju veće šanse za vaginalni porođaj od onih koje dođu kada su otvorene samo 1-2 cm.
– Zamolite mišljenje drugog liječnika ako vaš porođaj ne napreduje. Iskusniji liječnici voljniji su duže čekati vaginalni porođaj od svojih mlađih, nervoznijih kolega.