Trudnoća i porođaj

Što sve obavezno trebate napraviti prije poroda?

prije poroda

Kada postanete mama, zadnje na što ćete misliti bit ćete vi sami, stoga posljednje mjesece prije poroda iskoristite za pripreme i malo se počastite. Uživajte!

Evo naših prijedloga što morate napraviti prije poroda:
1. POČNITE SI UGAĐATI

Uskoro ćete se boriti da svakoga jutra nađete malo vremena za tuširanje i odijevanje, a kamoli za lakiranje noktiju ili depilaciju. Zašto se onda ne biste počastili novom frizurom, depilacijom voskom ili manikurom? Ili, ako imate teškoća s dosezanjem vlastitih stopala, poklonite nožnim prstima pedikuru. To će vam pomoći da se opustite i da majčinstvo započnete osjećajući se fantastično.

2. SKLUPČAJTE SE S KNJIGOM

Nakon poroda, poslijepodne na fotelji s knjigom u rukama bit će nemoguća misija. Zato otiđite u knjižaru ili knjižnicu i iskoristite posljednje trenutke mira i tišine. Dobar roman koji nećete moći ispustiti iz ruku učinit će dojenje u 2 ujutro mnogo privlačnijim.

3. OTIĐITE NA PUTOVANJE

Posljednji praznici bez bebe dat će vama i vašem partneru priliku da neko vrijeme kvalitetno provedete zajedno. Možete izabrati tjedan dana na suncu, toplice, vikend u hotelu na moru ili samo zajedničku romantičnu večeru, no gdje god bili, držite se za ruke, ljubite, mazite i ponašajte kao tinejdžeri – bit će to lijepo sjećanje kojemu se možete vratiti kada krenu svađe oko toga tko je više neispavan!

4. ZABAVLJAJTE SE…

Ako se zbog golema trbuha samo gegate i dosta vam je iščekivanja kada će se beba napokon pojaviti, zašto ne pozovete svoje prijateljice na malo druženja? Možete ogovarati, lakirati nokte, jesti čokoladu dok vam ne pozli i pjevati uz Prljavi ples… Tko mari što ste ga gledali već 50 puta?

5. SREDITE SVOJE FINANCIJE

Platite sve račune i isplanirajte troškove kako vas za nekoliko mjeseci ne bi dočekao šok na porodiljnom dopustu.

6. PRIHVATITE SE KRPE ZA BRISANJE PRAŠINE

Detaljno očistite kuću vođeni instinktom za građenje gnijezda. Ipak, pripazite da ne pretjerate i klonite se pretjerane uporabe snažnih sredstava za čišćenje s mnogo kemikalija.

7. RIJEŠITE SE BUDILICE

Tko kaže da se izležavati možete samo nedjeljom? Prije nego što doručak u krevetu postane stvar prošlosti (za sve osim za bebu, naravno!), spavajte koliko želite i priuštite si duga, lijena jutra uz čitanje novina umrljanih mrvicama peciva.

8. BUDITE NESTAŠNI

Ako vam je još do toga, nestašne igrice pod plahtom s partnerom pomoći će vam da prebrodite prvih nekoliko mjeseci majčinstva kada će seks zbog šavova i nedostatka sna vjerojatno postati daleko sjećanje!

9. UREDITE DJEČJU SOBU

U redu, maleni prvih nekoliko mjeseci možda neće baš mariti jesu li zidovi njegove sobe ukrašeni cvjetnim uzorkom. No vi hoćete, a jamčimo vam da za takve stvari nećete imati vremena kad beba dođe.

10. I DOK SMO NA TOJ TEMI…

Pomoći će vam ako i ostatak kuće pripremite za dolazak tog smotuljka sreće. Ako nemate baš puno prostora, poznata trgovačka kuća ima sjajna rješenja za spremanje stvari…

11. PRIJE PORODA POČNITE KUHATI

Kuhajte veće količine hrane i dio stavite u duboko smrzavanje. Ti će vam obroci nakon poroda biti pojas za spašavanje. Možete ih ubaciti u mikrovalnu onih večeri kada budete preumorni čak i za otvaranje konzerve…a i zdravije je od gotove hrane! Opskrbite se s dovoljno čaja i kave za sve one koji će pohrliti upoznati novog člana obitelji.

12. RUČAJ, DRAGA!

Sada kada vam je jedina briga da ne zaboravite torbicu ili ključeve, iskoristite vrijeme za druženje s prijateljima. Kada dođe beba, nećete moći u trenu navući kaput i izjuriti iz kuće. To je također sjajna prilika da provjerite koji su kafići i restorani najbolji za izlazak s bebom.

13. SJETI SE, SJETI…

Pišite trudnički dnevnik i zabilježite svoje misli, osjećaje, nade i strahove. Kada se beba rodi, možete dodati sve što ne želite zaboraviti, na primjer njezinu težinu, izbijanje prvog zubića ili trenutak kada ste dobili dugo očekivani prvi osmijeh. Možda mislite da takvo što nikada nećete zaboraviti, ali vjerujte: nedostatak sna čini vrlo čudne stvari vašem mozgu!

14. PRIPREMITE LJEPILO…

Ako se osjećate superorganizirano, možete već sada napraviti obavijesti o sretnom događaju. Poslije jednostavno zalijepite sličice novorođene bebe i pošaljete ih.

15. PRETPLATITE SE…

Odlazak do kioska s novinama možda vam neće uvijek biti „usput“, osobito ne prvih mjeseci nakon poroda, stoga predlažemo da postanete naša pretplatnica i časopis Mama&Beba dolazit će svakoga mjeseca do vašeg poštanskog sandučića.

Foto: Unsplash