Trudnoća i porođaj

Masaža međice: izbjegnite epiziotomiju

masaža međice

Masaža međice je tehnika koja se koristi kako bi se omekšalo i rastegnulo tkivo međice kako bi se izbjeglo i pucanje i epiziotomija tijekom poroda.

Iako je epiziotomija drugi najčešći kirurški zahvat koji se radi na porodu (prvi je podvezivanje pupčane vrpce), danas se smatra da je u određenom slučaju nepotreban.

Epiziotomiju liječnik može učiniti kako bi se proširio porođajni kanal ako, primjerice, bebi zapne glavica na izlasku, te ako procijeni da postoji mogućnost “pucanja” međice.

Pročitajte više: EPIZIOTOMIJA: sve što trebate znati!

Naime, bebina glavica radi pritisak na to nježno područje kože neposredno prije izlaska glavice, te se može dogoditi pucanje. U tom slučaju, liječnik zareže međicu, ravno, pa prema strani kako bi se izbjeglo nepravilno “deranje” kože. Odnosno, da koža ne pukne sve do analnog otvora.

No, danas to ne mora biti tako!

U prošlosti se epiziotomija izvodila gotovo pa na svakom porodu. Danas pak postoje tehnike kojima se međica može dovesti u dovoljno elastično stanje. Tako da se proširi prije izlaska glavice, ali da ne pukne.

Masaža međice

Preporučeno je da se s masažom međice krene od 34. tjedna trudnoće. I to dva do tri puta tjedno. No, tek kada krenete s masažom sami ćete procijeniti koliko vam je potrebno, ugodno i praktično to raditi.

S obzirom da je u 34. tjednu trudnoće trbuh već dosta velik potrebno je naći dobru pozu u kojoj ćete izvoditi masažu. A neke od njih mogu biti:

 • lezite na krevet i pod guzu podmetnite jastuk tako da guza bude malo viša
 • čučnite se uza zid, ali imajte pri ruci nešto za što se možete primiti kako bi se mogli i lakše ustati i kako ne bi pali
 • sjednite na rub kreveta, a jednu nogu podignite koljenima prema prsima, odnosno prema ramenu da izbjegnete trbuh ?

Od pomoći će vam biti i ogledalo kako bi mogli vidjeti što radite.

pitajmamu-masaza-medice

Kako masirati međicu
 1. operite ruke!
 2. skratite nokte ili ih zaoblite da se ne ozlijedite
 3. odaberite neko prirodno ulje (npr. kokosovo…) i namažite prste
 4. s kažiprstom i srednjim prstom prvo prelazite kružnim pokretima preko vaginalnog otvora kako bi opustili tkivo
 5. nakon toga, oba palca postavite u vaginu tri do četiri centimetra duboko i međicu širite u stranu i dolje prema rektumu dok ne osjetite “peckanje”. Zadržite položaj dok peckanje ne prođe, a nakon toga nastavite masirati gore – dolje.
 6. na kraju, masirajte tkivo između palca i kažiprsta u trajanju od jedne minute. Palac mora biti iznutra u rodnici, a kažiprst na koži, između rodnice i analnog otvora.
Napomene:
 • Tijekom masaže palce postavite u oblik udice, tako da tkivo vučete prema gore kao što će to činiti i bebica pri porodu. Masažu može izvoditi i vaš partner. Bitno je da se dogovorite koliko jako može rastezati kožu i da vas, naravno, ne povrijedi.
 • Obavezno odrežite nokte i vi i partner, ako vas on masira.
 • Pazite da se ne povrijedite, a posebice uretru, odnosno mokraćni otvor.
 • Partner mora biti jako nježan! Vi navodite koliko jako mora povući tkivo, da vas ne bi slučajno ozlijedio.

Foto: Pixabay