Trudnoća po tjednima

34. tjedan trudnoće – Beba naglavačke

34. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Kod većine trudnica beba je sada postavljena glavom prema dolje, što je ispravan položaj za porođaj. No, ako kod vas nije tako, ne brinite – 34. tjedan trudnoće ostavlja vam još vremena za okretanje.

Bebina težina za 34. tjedan trudnoće sada iznosi oko 2400 grama, a dužina oko 42 cm. Slojevi masnog tkiva čine bebu sve okruglijom, a u vanjskom svijetu će joj pomoći regulirati tjelesnu temperaturu.

Vaša beba sada je veličine manje lubenice. 

Ako vas beba odluči iznenaditi svojim dolaskom na svijet već kroz koji dan, znajte da bi, ako nema drugih zdravstvenih problema, trebala biti sasvim u redu! To zvuči kao nešto što će vam donijeti olakšanje, zar ne?

34. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima
123rf

Vaše se tijelo i dalje neprestano mijenja, a ovo posljednje razdoblje “rastezanja” vašeg trbuha moglo bi vam potrošiti podosta energije. Bit ćete umorni, što nije uopće neobično s obzirom na okolnosti. Pobrinite se koliko možete da prije spavanja ne radite ništa što bi vam moglo remetiti san. Izbjegavajte kofein i čokoladu, pokušajte ne piti neposredno prije spavanja i nemojte vježbati prije odlaska u krevet.

Plan poroda

Ako dosad još niste, sada je pravo vrijeme da napravite plan poroda. Ali isto tako, pravo je vrijeme za shvatiti da se beba ne drži uvijek našeg plana. Upravo suprotno, najčešće ga učini neiskoristivim i zahtijeva novi plan. Napravite plan, ali i proučite druge mogućnosti za stavke vašeg plana.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

 

Foto: 123rf, Shutterstock