Trudnoća i porođaj

Kegelove vježbe – popravljaju tonus mišića nakon poroda

Pitajmamu Kegelove Vježbe

Kegelove vježbe trebali biste izvoditi svaki dan tijekom mjesec i pol vremena da biste primijetili prve rezultate

Možda su vam već i pisali o tome koliko su vježbe donjeg dijela zdjelice važne za vraćanje mišića u formu nakon poroda. I jesu.

No manje je poznato da su vježbe još učinkovitije ako se izvode tijekom trudnoće. Naravno, ako je trudnoća uredna i kojima je ginekolog dao zeleno svjetlo.

No, većina žena Kegelovim se vježbama ipak okreće nakon poroda.

Naime, dno zdjelice sastoji od nekoliko slojeva mišića obješenih poput viseće mreže za ležanje, koji se drže za dvije točke smještene na prednjoj i stražnjoj strani zdjelice.
Pritisak u trudnoći povećava vjerojatnost da će se dno zdjelice olabaviti, opteretiti, baš kao i ležaljka.

Kegelove vježbe i njihova korist

Redovito izvođenje Kegelove vježbe održava mišić donjeg dijela zdjelice čvrstim: sjednite s lagano razmaknutim koljenima i stopalima, stisnite stražnjicu, a zdjelicu podignite prema naprijed; zadržite kratko taj stisak koji dovodi do kontrakcije mišića i zatim opustite. Ti mali pokreti čine čuda. Promjene ćete pak  nabolje uočit ćete nakon mjesec i pol svakodnevnog vježbanja.  Što pravilnije i učestalije izvodite vježbe, od njih ćete imati više koristi.

Poboljšavaju vaš seksualni život

Ako ste rodili, vježbe donjeg dijela zdjelice imaju i psihološki učinak, jer bilo koja promjena dolje poboljšava vaš užitak.

No vježbanjem se stvarno učvršćuje mišićni tonus i vraća vam se osjećaj koji ste imali prije poroda. A vježbu možete primijeniti i tijekom seksualnog odnosa jer će poboljšati osjećaj i vama i partneru.

Sprječavaju inkontinenciju

Jedna od dobrobiti vježbanja donjeg dijela zdjelice zasigurno je i učvršćivanje mokraćnog mjehura, jer mišići okružuju cijeli mokraćni otvor pa ćete spriječiti lagano curenje pri iznenadnom pokretu ili kihanju, što je česta pojava kod trudnica i žena koje su rodile.

Olakšavaju porod

Čvrsti mišići donjeg dijela zdjelice mogu pomoći u skraćivanju vremena tiskanja pri porodu. Mišićni tonus dovodi do boljeg rastezanja tog dijela zdjelice i prevenira veća oštećenja te zadržava zdjelicu na mjestu.

Vježbajte svakodnevno

Postoji nekoliko varijacija Kegelovih vježbi, ali za blagotvoran učinak bit će dovoljno svakodnevno činiti one najjednostavnije.

Stisnite mišiće rodnice i zadržite ih tako tri sekunde. Opustite se. Ponovite. Ispravnost vježbi provjerite tako da stavite dva prsta u rodnicu, malo ih raširite i stisnite mišiće rodnice.

Ako osjetite kako se mišići oko prstiju stišću, radite sve kako treba. Kako biste bili sigurni da ne stišćete istodobno mišiće trbuha, stavite drugu ruku na donji dio trbuha koji bi trebao biti mekan i opušten. Postupno treba povećavati zadržavanje stisnutog mišića dok se ne izbroji do 10. Preporučuje se raditi po pet vježbi tri puta na dan.

Foto: Freepik